Staken: ‘Verhoog loon naar minimaal 14 euro bruto per uur, kom op zeg’

1
1694

Voor het eerst in de 22 jaar dat ze bij de Bijenkorf werkt, heeft verkoopmedewerkster Bonnie Rietveld (57) afgelopen jaar gestaakt. Sinds september zijn er stakingen bij het warenhuis. De meest recente werd gehouden op kerstavond. “Staken is een laatste redmiddel, maar mensen zijn het zo zat.”

Op 24 december waren veel afdelingen van het warenhuis gesloten, veel kassa’s waren dicht, en klanten moesten buiten soms bijna een uur wachten voordat ze naar binnen konden, vertelt ze, want er konden maar weinig klanten tegelijk de winkel in. “Het was een succes, maar écht succes hebben we pas als we die 10 procent erbij krijgen.”

Bonnie heeft een 24-uurscontract maar kan continu worden ingezet. “Ik verdien net iets boven het minimumloon: 13,36 euro bruto per uur, na 22 jaar. Dat staat niet in verhouding tot het werk dat we doen en tot hoeveel we beschikbaar moeten zijn. Een premium bedrijf mag wel beter betalen.” Ze heeft een vast contract. “Maar veel collega’s hebben dat niet, ze willen wel staken, maar lopen dan geld mis. Toch zijn er mensen met een tijdelijk contract die dapper meedoen. “

“Ik heb collega’s die fulltime werken en het eind van de maand niet halen. Als je 11 euro bruto per uur verdient en alles ervan moet betalen, is dat krap. Van dit loon kun je geen gezin onderhouden.”

Haar werk vindt ze na al die jaren nog steeds “erg leuk”. “Het is een bijzondere plek. Er gebeurt altijd van alles.” De eis van de stakers: 10 procent erbij. “We willen minimaal 14 euro bruto per uur, zoals Europees is afgesproken, kom op zeg.”

Europees Parlement

Circa 250 Bijenkorf-werknemers doen mee aan de stakingen, die ook in andere steden plaatsvinden, aldus Linda Vermeulen van het FNV.  Het minimumloon is per januari met 10 procent verhoogd, maar dat is onvoldoende om de inflatie bij te benen. “Wij willen dat alle lonen met 10 procent omhoog gaan. Mensen die langer ergens werken en iets beter verdienen, krijgen nu niet extra. Het verschil tussen slecht verdienen en heel slecht is klein. Het minimumuurloon moet naar 14 euro. Dat zegt het Europees Parlement ook, maar we hebben een rechts kabinet die dit tegenhoudt.”

Steeds meer werkenden doen mee met de stakingen, zegt Vermeulen. Ook bij de Etos-winkels en Kruidvat wordt gestaakt. “Mensen zien acties bij de Bijenkorf en sluiten zich aan. Eerst werd er gestaakt bij de NS, dat zagen Bijenkorf-werknemers. Staken steekt aan. Oud en jong gaan de straat op. Het is echt van deze tijd dat mensen opkomen voor hun rechten.”

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in