Scholieren hebben meer geld, maar komen te kort

0
804

Scholieren verdienen meer, krijgen meer geld van hun ouders, maar toch vindt meer dan de helft van scholieren dat ze niet genoeg geld hebben. Dat blijkt uit het Scholierenonderzoek 2020 van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).

Het Nibud houdt iedere vier jaar zo’n onderzoek. De afgelopen vier jaar zijn ouders meer gaan uitgeven voor hun kinderen. Jongeren zijn daardoor niet compleet afhankelijk van hun eigen inkomsten. Een scholier heeft gemiddeld 147€ per maand aan inkomsten. In 2016 was dat nog 35€ minder. Bijna 90 procent van de tieners krijgt zakgeld, dat was vier jaar geleden ook zo, maar ze krijgen nu wel iets meer. Ook krijgt nu de helft van de scholieren kleedgeld (dat was in 2016 nog 38 procent).

Scholieren geven hun geld vooral uit aan schoenen en kleding (48€ per maand). Minder ouders dan vier jaar geleden betalen hiervoor volledig de kosten. Maar er zijn nu wel meer ouders die alle kosten betalen wat betreft vakantie, dagjes uit en kosten van het mobieltje.

Meer dan de helft van de scholieren vindt dat ze geld tekort komen. 43 procent vraagt in zo’n geval extra geld aan de ouders.

‘Leren hoe je moet rondkomen van een bepaald budget is een voorwaarde om later betalingsproblemen te kunnen voorkomen,’ aldus Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. Wie als kind heeft geleerd hoe met geld om te gaan, heeft later minder risico op financiële problemen, aldus het Nibud. Ouders spelen daarbij een belangrijke rol, stelt het instituut.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in