‘Schaf die verhuurdersheffing toch af’

0
672
Méér dan honderd wethouders en woningcorporaties hebben politiek Den Haag gevraagd om de verhuurdersheffing af te schaffen.

Ze hebben dat geld hard nog om meer betaalbare en duurzame huurwoningen te bouwen. ‘Er is gigantische woningnood, hoog tijd dat de verhuurdersheffing wordt afgeschaft,’ zegt de Haagse wethouder Martijn Balster. Alleen al de drie Haagse corporaties Vestia, Steadion en Haag Wonen zijn jaarlijks 60 miljoen euro kwijt aan de verhuurdersheffing, een belasting op het vermogen van corporaties. Voor dat geld kan Den Haag zeker 8.000 nieuwe woningen bouwen, zegt Stadedion-bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk.

Martin van Rijn, voorzitter van Aedes, vereniging van woningcorporaties, is blij dat nu ook wethouders en huurdersorganisaties de oproep steunen om de verhuurdersheffing af te schaffen. De kabinetsformatie is bezig, het is nu zaak het belang van wonen te onderstrepen, want er moet nogal wat gebeuren, overal in het land.’

Sinds de invoering van de verhuurdersheffing in 2013 hebben woningcorporaties al meer dan 11 miljard euro aan de schatkist afgedragen. Dat geld, opgebracht door huurders, kunnen ze corporaties niet gebruiken om nieuwe huurwoningen te bouwen, wijken te verbeteren en huizen te verduurzamen. Ook voelen de corporaties er weinig voor hun huren extra te verhogen om zo de verhuurdersheffing op te vangen.

Inmiddels zijn veel mensen er van overtuigd dat de verhuurdersheffing niet langer verdedigbaar is, gezien de grote opgaven op het gebied van wonen. De druk op de politiek om deze belasting af te schaffen neemt alsmaar toe.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in