Reken zelf uit of werken loont vanuit bijstand of ww

0
2074

Gaat mijn netto-inkomen omhoog als ik ga werken? En zo ja, met hoeveel dan wel? Reken het zelf maar uit met de ‘Uitkering naar Werk Berekenaar’.

Voor mensen met een uitkering die aan het werk willen, is het vaak een heel gedoe om uit te rekenen wat het nieuwe netto inkomen wordt. Het gaat daarbij niet alleen om het hogere salaris, maar ook om de vraag wat er gebeurt met allerlei toeslagen, zoals de huurtoeslag. Of de zorgtoeslag. Kun je deze toeslagen behouden of worden die toeslagen verlaagd als je meer gaat verdienen, dat soort vragen. En voor veel Amsterdammers speelt ook mee of je recht houdt op de vele armoederegelingen van de gemeente als je aan het werk gaat vanuit de bijstand of een andere uitkering. Om dat allemaal in goede banen te leiden is er nu een online rekentool met de naam ‘Uitkering naar Werk Berekenaar’. De rekentool richt zich op mensen die vanuit een Wajong-, WIA-, WAO- of bijstandsuitkering aan het werk gaan.

Voorbeeld

De rekentool is voor iedereen beschikbaar: Uitkeringnaarwerk-berekenaar. MUG heeft de tool gebruikt voor een alleenstaande Amsterdamse vrouw (Gerda), met een bijstandsuitkering, een huur- en een zorgtoeslag en een parttime baan van een dag per week  (150 euro per maand). Gerda kan een baan krijgen voor vier dagen per week (32 uur) tegen het minimumloon, naast haar parttime baan. Volgens de rekentool stijgt haar netto inkomen van 1337 euro naar 1657 euro per maand. Wat opvalt: haar zorgtoeslag en huurtoeslag dalen flink en toch gaat het netto maandinkomen omhoog met 320 euro. De rekentool houdt rekening met een standaard pensioenvoorziening. Ook geeft de rekentool aan of Gerda recht heeft op de bijna 30 armoederegelingen van Amsterdam: niet door ja of nee te zeggen, maar door aan te geven hoe groot de kans is op dat recht.

Nibud

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft de rekentool ontwikkeld. Jasja Bos is als senior-onderzoeker verbonden aan het Nibud. In de ‘berekenaar’ zijn meerdere tools samengevoegd, zoals de rekenhulpen van het UWV en de proefberekening toeslagen van de Belastingdienst, legt zij uit. De tool van het Nibud voegt er nog iets aan toe, omdat hij ook het netto inkomen laat zien en de gemeentelijke inkomensondersteuning. Onder het motto ‘bundelen en toch eenvoudig houden’ is Bos aan de slag gegaan. De rekentool is gepresenteerd tijdens een workshop op 27 oktober, georganiseerd door de Sociaal Werkkoepel Amsterdam en het Nibud. Daar deden 200 mensen van gemeente, maatschappelijke organisaties, madi’s, en sociale firma’s mee. Bos benadrukt dat voor het invullen van de rekentool veel informatie nodig is. ‘De tool is vrij toegankelijk, maar vooral bedoeld voor gebruik door professionals. Professionals kunnen de tool samen met cliënten invullen en vervolgens de resultaten met elkaar bespreken.’

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in