Rechtszaak tegen Staat om gratis anticonceptie

0
854

Anticonceptie moet gratis verkrijgbaar zijn voor iedereen, vinden bureau Clara Wichmann en de ‘progressieve burgerbeweging’ DeGoedeZaak. De twee organisaties  spannen daarom met 7000 mede-eisers een rechtszaak tegen de Staat aan.

De organisaties brengen de dagvaarding op Valentijnsdag naar Den Haag, zo maakten ze bekend. In 2011 ging anticonceptie uit het basispakket omdat het niet medisch noodzakelijk zou zijn. Meisjes tot 18 jaar krijgen de pil vergoed. Voor vrouwen tussen 18 en 21 jaar is dat ook zo, maar de kosten gaan wel eerst van het eigen risico af. Vrouwen vanaf 21 jaar moeten de pil helemaal zelf betalen of die uit een aanvullende verzekering bekostigen.

Vooral vrouwen draaien op voor de kosten van anticonceptie, aldus bureau Clara Wichmann. Van alle mensen die anticonceptie gebruiken is 4 procent man en 96 procent vrouw. Vrouwen kunnen door de toegang tot anticonceptie volwaardig meedoen in de samenleving; onderwijs, arbeid en financiële zelfstandigheid komen hierdoor binnen handbereik. Anticonceptie gaat daarom volgens bureau Clara Wichmann de gehele samenleving aan. ‘Het maatschappelijke, economische en individuele gewin van anticonceptie weegt makkelijk op tegen de kosten hiervan op de begroting van de overheid.’

Petitie

Vorig jaar is al een petitie, ondertekend door 55.000 mensen, overhandigd aan de Tweede Kamer. Doel was het weer opnemen van de pil in het basispakket, maar dit voorstel van Lilianne Ploumen (PvdA) is toen niet aangenomen.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in