Overheid wordt iets minder streng

0
899
Voor het eerst in lange tijd versoepelt het kabinet strafmaatregelen in de sociale zekerheid.
Zo mogen ambtenaren makkelijker een schuld kwijtschelden als die is ontstaan door een fout bij het aanvragen van een uitkering, zo meldt de Volkskrant.
De staatssecretaris wil hiermee schrijnende situaties voorkomen, waardoor mensen de overheid gaan wantrouwen.
Met onmiddellijke ingang mag een ambtenaar van de gemeente, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of uitkeringsinstantie UWV besluiten om een uitkering niet terug te eisen als de uitkeringsgerechtigde per ongeluk een fout heeft gemaakt. Dat geldt zowel voor het aanvragen van een uitkering  of als een uitkeringsgerechtigde per ongeluk niet op tijd informatie over zijn gewijzigde  situatie heeft doorgegeven. Alleen als er sprake is van ‘opzet of grove schuld’ moet het uitgekeerde geld worden teruggeëist
Wie teveel geld heeft gekregen, krijgt ook langer de tijd om dat terug te betalen. Nu moet dat geld binnen een jaar worden terugbetaald, maar UWV en SVB mogen nu ook terugbetalingsregelingen van drie jaar afspreken.
Demissionair staatssecretaris Wiersma beseft ook dat de regels van de sociale wetten heel ingewikkeld zijn. Er is weliswaar een inlichtingenplicht, maar niet iedereen weet goed welke informatie hij moet doorgeven of hoe dat moet. Wiersma heeft daarom een Team Preventie in het leven geroepen, dat gaat bekijken hoe het beleid van uitkerende instanties beter en vooral minder ingewikkeld kan.
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in