Ook Nibud vindt compensatie energieprijzen onvoldoende

0
772

Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud (consumentenvoorlichting), vindt – net als de vier grote gemeenten –  dat de door het kabinet beloofde compensatie van 800 euro voor minima in verband met de gestegen energieprijzen lang niet voldoende is.

Uit recente cijfers blijkt dat een alleenstaande in de bijstand, die in een flat met energielabel E woont, maandelijks al 134 euro te kort komt. Als de BTW op de energierekening daalt (en dat is pas per 1 juli 2022), levert dat toch nog een tekort op van 115 euro per maand.

De Nibud-directeur was onlangs te gast bij consumentenprogramma Radar, waarin hij vooral aandacht vroeg voor mensen in de bijstand, omdat die vòòr de stijging van de energieprijzen al nauwelijks kunnen rondkomen. “Veel minima hebben geen buffer om de gestegen energiekosten op te vangen.”

Wat hem betreft moet er dus méér gebeuren dan een eenmalige compensatie. “Je kunt bezuinigen op niet-noodzakelijke uitgaven en de verwarming lager draaien, maar op een gegeven moment ben je uit-bezuinigd. Er zal dus iets structureels moeten gebeuren, zodat mensen kunnen rondkomen. Je kunt een kwartje maar één keer uitgeven.”

Vliegenthart vroeg ook aandacht voor mensen die wèl werken, maar niet veel verdienen. “Gemeenten moeten snel aan de slag om die mensen te vinden.”

Vliegenthart ziet het liefst dat gemeenten het voorbeeld volgen van Tiel, dat met het uitbetalen van de compensatie niet wil wachten tot alles is geregeld, maar snel tot uitbetaling wil over gaan, om schrijnende problemen te voorkomen.
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in