Ook gemeente komt met steunpakket

0
587

Het Amsterdamse stadsbestuur komt deze week met een steunpakket voor Amsterdammers die het meest te lijden hebben onder de energiecrisis.

Burgemeester Femke Halsema zei dat onlangs tegen stadszender AT5. Details volgen nog, maar er komt in ieder geval steun voor minima, voor mensen die daar nèt boven zitten en voor het midden- en kleinbedrijf. De Amsterdamse burgemeester riep het kabinet op om voor de energielasten een prijsplafond in te stellen voor consumenten. Daarmee wil ze voorkomen dat zij in de schuld belanden. Ook vindt ze het niet goed dat studenten worden uitgesloten van de energietoeslag.

Het kabinet overweegt volgens RTL Nieuws een prijsplafond in te stellen voor stroom en gas, zoals Frankrijk  al heeft gedaan. Er zijn verschillende varianten denkbaar. In het ene geval wordt tot een bepaald gebruik de prijs gedrukt, in de andere geval wordt energie goedkoper gemaakt, waarbij de overheid energiebedrijven compenseert. Energieminister Rob Jetten heeft de Tweede Kamer al laten weten dat zo’n prijsplafond voor dit najaar erg lastig wordt, maar mogelijk kan het er volgend jaar komen.  Dinsdag 20 september is de presentatie van de begroting voor 2023,  en dan moet dit blijken.

Ook werkt het kabinet hard aan maatregelen die de koopkracht ondersteunen. Uit inmiddels uitgelekte plannen blijkt dat vooral mensen met een uitkering, die er dit jaar 6,8 procent op achteruit gingen, er volgend jaar 8,5 procent op vooruit gaan, zo meldt Het Parool. Ook werkenden, die dit jaar door de inflatie zijn getroffen, gaan er volgend jaar mogelijk 3,4 procent op vooruit.

Buurtteam

Burgemeester Halsema krijgt veel berichten van vermogende Amsterdammers die graag willen helpen. Daarom heeft ze het kabinet gevraagd om gulle gevers niet te belasten met allerlei aanslagen. Zo heeft de bestuursvoorzitter van de Amsterdamse OLVG-ziekenhuizen, Maurice van den Bosch,  al 5.000 euro van zijn salaris beschikbaar gesteld voor verpleegkundigen en verzorgenden die door de hoge energieprijzen schulden hebben opgelopen. Hij vraagt collega-bestuurders en medisch specialisten zijn voorbeeld te volgen en hoopt vijf miljoen op te halen voor een steunfonds.

Burgemeester Halsema raadt Amsterdam die niet rond kunnen komen op om contact op te nemen met een buurtteam. ‘Zoek alsjeblieft hulp, we willen dolgraag helpen.’

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in