Ook naar de voedselbank voor je huisdier

Stichting Amsterdamse Zwerfkatten zorgt voor zwerfkatten en steunt minima met de verzorging van kat of hond. De vrijwilligers helpen thuis, gaan mee naar de dierenarts en brengen pakketten langs bij cliënten van de Voedselbank met een huisdier. Tekst Josje Kerkhoven Beeld Erik Veld

0
1633
SAZ brengt tijdelijk dierenvoedsel aan huis | © Erik Veld
© Erik Veld

Stichting Amsterdamse Zwerfkatten (SAZ) bestaat in oktober 25 jaar en dat treft want 4 oktober is Dierendag. Afgelopen jaren heeft ze door het TNR-systeem (trap, neuter and return, of in goed Nederlands: vangen, steriliseren en terugzetten) de aanwas van zwerfkatten in Amsterdam fiks kunnen verminderen. Nu kan SAZ meer tijd vrijmaken voor hulp aan minima met een huisdier.

Vrijwilliger Desiree van Exel doet de administratie en is vrijwilligerscoördinator: “Er komen veel telefoontjes binnen van mensen die een zwerfkat hebben gezien. Maar soms bellen eigenaren zelf dat ze de zorg niet kunnen betalen. Een kat naar het asiel brengen kost €100,-. Dat kan iemand dan vaak ook niet betalen.”

Het klinkt misschien onlogisch dat iemand met weinig geld een huisdier heeft, maar geldproblemen ontstaan vaak later, legt Desiree uit. “Uit onderzoek blijkt bovendien dat mensen met een minimuminkomen of geldproblemen juist veel kracht kunnen putten uit hun dier.”

Desiree is wel kritisch. Iemand moet niet onverantwoord een dier kopen. “Er zijn mensen die al drie katten en een hond hebben en er dan nog kippen bij nemen. Wat je hebt, snap ik, daar kun je blijkbaar ook voor zorgen, maar ga er niet meer bij halen.”

Voedselbank voor dierenvoer

Naast het herplaatsen of opvangen van katten biedt de stichting ondersteuning bij de verzorging van dieren. Als iemand de dierenarts niet kan betalen wordt er altijd naar een oplossing gezocht. “Huisdieren kunnen er niks aan doen dat hun baasjes geen geld hebben of schulden krijgen.”

Amsterdammers die zelf recht hebben op ondersteuning van de Voedselbank kunnen bovendien voeding krijgen voor hun kat of hond. Je moet je wel zelf aanmelden bij de Dierenvoedselbank. “In het begin hielden we het redelijk stil omdat we niet zeker wisten of het haalbaar was met de hoeveelheid gedoneerd voedsel. Nu is het algemeen bekend, en horen we zelfs dat ze er bij de ‘mensenvoedselbank’ informatie over krijgen. Verder is het eigenlijk allemaal mond-op-mondreclame.”

Vrijwel al het voedsel wordt gedoneerd, niets wordt ingekocht. “Soms krijgen we voer van winkels, bijvoorbeeld als het tegen de houdbaarheidsdatum aan zit. Veel komt via stichting DierenLot.” Er is niet altijd genoeg. “We krijgen niet veel geld van de gemeente, dus wat we krijgen wordt gebruikt voor de opvang. Voor voedsel zijn we afhankelijk van donaties.”

Tijdelijk in Hoofddorp

Er zijn al zo’n honderd cliënten, vertelt Desiree. “Iedere week komen er nieuwe bij. We doen het voor de beestjes. Die instelling hebben we ook nodig want bijna iedereen is vrijwilliger.”

Het is belangrijk dat eigenaren goed met de voeding omgaan. Desiree: “We houden bij hoeveel iemand nodig heeft. Als iemand opeens een paar dagen eerder opbelt dat het op is, vragen we waardoor dat komt. De voeding is alleen voor de eigen dieren, waarvoor we afspraken hebben gemaakt, niet om met anderen te delen.”

Eigenaren kunnen zich aanmelden via de site. “Dan bel ik altijd om na te vragen of de dieren zijn gesteriliseerd of gecastreerd.” Als dat niet zo is, maakt SAZ een afspraak om ze te laten helpen. Zo nodig kan de eigenaar dat met een betalingsregeling voldoen.

Nu SAZ vanwege een verbouwing een half jaar in Hoofddorp zit, rijden ze elke doordeweekse dag door een andere Amsterdamse wijk om voeding bij klanten te brengen. “Veel mensen die bij de voedselbank komen, kunnen het vervoer naar Hoofddorp niet betalen. We kunnen ze niet een half jaar geen voedsel geven.”

Voor informatie en aanvraagformulier voor de Dierenvoedselbank, zie saz.amsterdam

Heb je een zwerfkat gezien of een dringende vraag? Bel maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 19.00 uur naar 020 619 03 57

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in