Financieel gezien wordt 2023 voor de meeste huishoudens een jaar van bijkomen en herstellen van de plotseling hoge uitgaven van het afgelopen jaar, zegt budgetvoorlichter Nibud.

Het Nibud heeft koopkrachtberekeningen gemaakt. De meeste huishoudens gaan er volgens deze berekeningen dit jaar op vooruit. ‘Gezien de vele betalingsachterstanden die mensen het afgelopen jaar hebben opgelopen, is het goed om te zien dat de portemonnee er dit jaar een stuk beter uitziet’, aldus Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

Zowel de bijstand als de AOW gaan omhoog. Veel werkenden houden netto meer salaris over, omdat ze meer arbeidskorting krijgen en dus minder belasting hoeven te betalen. Ook krijgen veel werkenden een loonsverhoging en mensen met kinderen krijgen dit jaar meer kinderbijslag en kindgebonden budget. 

Daarnaast is de zorgtoeslag flink gestegen, waardoor alleenstaanden met de allerlaagste inkomens volgens het Nibud nog maar drie euro per maand zelf hoeven te betalen voor de (verplichte) basisziektekostenverzekering. Al deze maatregelen zorgen voor wat financiële ademruimte die de meesten hard nodig hebben. Vorig jaar heeft iedereen flink moeten inleveren en de prijzen in de supermarkten blijven hoog. Bovendien hebben velen nog rekeningen liggen die ze moeten inlopen.

Een alleenstaande in de bijstand gaat er netto 80 euro op vooruit. Een alleenstaande die rond het minimumloon verdient, krijgt er netto 164 euro in de maand bij. Een gezin in de bijstand met twee kinderen, gaat er netto 182 euro per maand op vooruit. Een alleenstaande in de AOW krijgt er 79 in de maand bij. Alleen een alleenstaande zzp’er die 65.000 euro per jaar verdient, gaat er iets op achteruit: zeven euro. Het Nibud heeft 117 koopkrachtplaatjes (nibud.nl). Er is rekening gehouden met alle landelijke inkomensondersteunende maatregelen en met de energietoeslag. 

De overheid moet bij het regelen van inkomensondersteuning méér doen dan alleen naar het inkomen te kijken, meent het Nibud. ‘Als we iets van de energiecrisis hebben geleerd, is het dat mensen in een energieonzuinigde woning of grote gezinnen noodgedwongen hogere energieuitgaven hebben dan anderen. Daardoor kunnen zij meer moeite hebben met rondkomen dan anderen met hetzelfde inkomen.’ Belangrijke basisvoorzieningen moeten voor iedereen bereikbaar blijven.            

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in