Nibud: bestaanszekerheid moet omhoog

0
659
De bestaanszekerheid in Nederland moet omhoog. Dat vindt Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud (budgetvoorlichting).
‘Het systeem is te complex en we vragen te veel van mensen met een dunne portemonnee’, zei hij onlangs in een gesprek met radiozender BNR.
Vliegenthart pleit er voor om zowel de bijstand als het minimum jeugdloon te verhogen.
Er zijn namelijk al langere tijd groepen in de Nederlandse samenleving die structureel geld tekort komen, zelfs als ze alle toeslagen aanvragen. Groepen die het zwaarstworden getroffen, zijn ‘mensen die tegen het minimumloon werken en hoge zorgkosten hebben, gezinnen in de bijstand met oudere kinderen en jongeren die tegen het minimum jeugdloon werken.
Vliegenthart is blij dat de meeste politieke partijen bovengenoemde punten inmiddels in hun verkiezingsprogramma hebben staan. De Nibud-directeur betwijfelt echter of dat snel tot grote veranderingen in het sociale stelsel zal leiden. Hij vreest dat er nog wel een paar jaar overheen zal gaan voordat zo’n nieuw stelsel in de steigers staat.
Maar dat is niet het enige waar Vliegenthart zich zorgen over maakt. Hij wil ook weten wie de rekening gaat betalen van de ambitieuze klimaatplannen die Europa recent presenteerde. En of gewone huishoudens die klimaatplannen wel kunnen betalen. ‘Je moet echt kijken naar wat mensen daadwerkelijk kunnen dragen.’
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in