Nibud: 2021 financieel zwaar jaar

0
851

Voor veel mensen, zeker voor degenen die van een minimuminkomen moeten rondkomen, wordt 2021 financieel (weer) een zwaar jaar. Meer mensen raken werkloos en komen in de bijstand. Voor degenen die aan het werk blijven, zal er financieel weinig veranderen. Dat blijkt uit koopkracht-berekeningen van het Nibud voor volgend jaar.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting maakte deze berekeningen naar aanleiding van de Miljoenennota die deze week op Prinsjesdag is gepresenteerd. Het Nibud heeft berekend wat de gevolgen zijn voor de portemonnee van huishoudens.  De meeste prijzen stijgen volgend jaar, zonder veel compensatie. Zo gaat de premie van de zorgverzekering waarschijnlijk met 5€ omhoog. De zorgtoeslag daarentegen wordt niet met ditzelfde bedrag verhoogd, aldus het instituut. Wel komt er meer ruimte in de regelingen voor gezinnen met drie of meer kinderen. Voor hen gaat het kindgebonden budget omhoog.

De koopkracht van bijstanders en werklozen verandert volgend jaar nauwelijks. Als mensen werkloos worden, gaan ze ook volgend jaar gemiddeld 20 tot 25 procent op achteruit in inkomen, aldus het Nibud. Wel komt er huurverlaging voor huurders met een laag inkomen en een hoge huur. Het kabinet gaat woningcorporaties hiertoe verplichten, alleen is nog onbekend wanneer dit gaat gebeuren. Verder gaan zzp’ers meer belasting betalen doordat de zelfstandigenaftrek wordt verlaagd.

Toeslagen

Blijf alert, zeker in tijden van crisis is het belangrijk te weten waar je financieel aan toe bent, adviseert het Nibud. Check daarom je recht op toeslagen.  Als je het afgelopen jaar meer hebt verdiend, loop je het risico dat je iets terug moet betalen. Als je werkloos bent geworden, heb je nu wellicht meer recht op toeslagen. ‘We weten uit onderzoek dat 27 procent van de huishoudens niet weten of ze recht hebben op toeslagen. Hoe hoger het inkomen, hoe vaker men in de veronderstelling is dat dat men er geen recht op heeft. Maar, één op de zes huishoudens met een laag inkomen weet óók niet of er recht is op toeslag of heeft dat nog niet uitgezocht’, aldus Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in