Minimumloon omhoog, geen huurverhoging

0
653
Per 1 juli gingen diverse maatregelen in. Het minimumloon ging per 1 juli 2021 omhoog en de huurverhoging voor bewoners van een sociale huurwoning gaat dit jaar niet door.
Het wettelijk minimumloon gaat met ruim 16 euro omhoog en komt op 1.701 euro bruto per maand uit, bij een volledige werkweek. De salarissen in onder andere de supermarktsector in de horeca  krijgen daarvoor een aanpassing.

Gunstig is ook dat bewoners van een sociale huurwoning deze zomer geen huurverhoging krijgen. Dat kan een huurder zes euro per maand opleveren. De huur van een vrije sectorwoning mag wèl omhoog, maar alleen met een maximum van 2,4 procent per jaar.

De variabele, dus niet vastgezette tarieven voor energie, stijgen met 25 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat kan per jaar 160 euro schelen. Wie voor de energie geen slimme meter heeft, dat wil zeggen een meter die automatisch kan schakelen tussen dag- en nachttarief, betaalt vanaf nu dag èn nacht hetzelfde tarief voor stroom.

Ook treedt er een nieuwe Alcoholwet in werking, die het mogelijk maakt dat een meerderjarige die alcohol koopt voor een minderjarige, in een café of restaurant, een boete krijgt. Volwassenen die aan de bar of op een festival alcohol verkopen aan minderjarigen riskeren een boete van 100 euro.

Het bel-me-niet-register verdwijnt, maar niet getreurd. Burgers hoeven voortaan niet meer aan te geven dat ze niet gebeld willen worden voor commerciële doeleinden, maar moeten juist wèl aangeven dat commerciële partijen hen wel telefonisch mogen benaderen met een aanbieding.

Tot slot komt er op kleine plastic flessen een statiegeld van 15 eurocent. Op die manier wil de overheid bevorderen dat er meer hergebruik van plastic komt.
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in