Met je coach meer regie terug

0
1646

Life Coaches hebben zelf een beperking en staan gehandicapten bij. Hun ervaring heeft meerwaarde. ‘Je weet, hier zit iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.’ Tekst: Steven van der Jagt, Beeld: Sodis Vita

“Mensen met een fysieke beperking of een chronische ziekte voelen zich vaak niet begrepen door de reguliere hulpverlening”, zegt Annemiek Scheijde. Zij is coördinator van Life Coach en zelf coach. Hoe dat onbegrip eruit kan zien, illustreert Scheijde met het relaas van een cliënt, die we voor het gemak Marinka noemen: ‘Door mijn ziekte liep ik tegen allerlei grenzen op. Ik wilde van alles, werk, sociale contacten, vakanties. Maar ik kon steeds minder en leverde ook op mijn sociale leven in. Ik moest het echt anders gaan aanpakken, maar had geen idee hoe.’

Marinka merkte dat reguliere hulpverleners haar vragen niet begrepen. ‘Ze zagen mij vooral als zielig of juist als dapper, maar mijn problemen snapten ze niet echt.’ Haar Life Coach begreep haar wel.

Life Coach bestaat tien jaar en is onderdeel van Cliëntenbelang Amsterdam. Het biedt hulp vanuit ervaringsdeskundigheid. Alle coaches hebben zelf een fysieke handicap of ziekte. Zij hebben geleerd met hun beperking om te gaan en willen hun kennis en ervaring overbrengen.

Annemiek Scheijde: “Het viel mij op dat er mensen zijn die enorm worstelen maar dat er ook een heleboel mensen zijn die hun leven prima vorm weten te geven, ondanks hun beperkingen. Vandaar het idee om de twee groepen samen te brengen.”

Melanie Peterman is coach sinds 2011. Nadat ze een dwarslaesie opliep, moest ze haar leven opnieuw inrichten. “Ik liep tegen vragen op als ‘wat wil ik nu’ en ‘wat kan ik nog?’ Ik heb mijn levenspad opnieuw moeten uitvinden en wil graag andere mensen helpen.”

Petermans cliënten hebben vooral praktische vragen. “Hun wereld is vaak klein en ze willen die vergroten. Ik vind het belangrijk dat mensen iets gaan doen, bijvoorbeeld een hobby buiten de deur om te ontdekken wat ze kunnen en willen.”

Ervaringsdeskundigheid heeft een grote meerwaarde, is de ervaring van Peterman en Scheijde. Peterman: “Je weet: er zit iemand tegenover mij die hetzelfde heeft meegemaakt, waardoor een sfeer van vertrouwelijkheid ontstaat. Je hoeft dingen niet telkens uit te leggen. Reguliere hulpverleners, zonder handicap, leven toch in een andere wereld.”

Coaches melden zich meestal zelf aan. Ze gaan door een sollicitatieprocedure en krijgen een training. Scheijde: “We kijken of mensen geschikt zijn. Niet alleen moet je goed kunnen coachen, je moet ook afstand kunnen bewaren. De relatie coach-cliënt moet professioneel blijven. En je moet met de soms ingrijpende verhalen kunnen omgaan.”

Marinka heeft baat bij haar Life Coach, zeggen Scheijde en Peterman. Ze kijkt nu anders naar haar situatie en heeft haar beperking geaccepteerd. In haar kleinere wereld blijven er nog genoeg mogelijkheden over om zich verder te ontwikkelen. Zo volgt Marinka in haar buurt een cursus improvisatie met stem en zang. Annemiek Scheijde vertelt het met trots.

Life Coach is voor mensen met een lichamelijke beperking, niet voor mensen met psychia­trische problemen. Na een intakegesprek met de coördinator kunt u zelf een coach kiezen, hun profielen staan op de site. Voor meer ­informatie: www.clientenbelangamsterdam.nl/­onafhankelijke-clientondersteuning/life-coach

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in