Mensen zonder baan voelen zich vaker minder gezond

0
648

Mensen die betaald werk hebben, zijn over het algemeen gezonder dan mensen zonder baan. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de werkenden beoordeelt 90 procent de eigen gezondheid als goed of uitstekend. Van mensen zonder werk zegt 76 procent een goede tot uitstekende gezondheid te hebben.

De onderzoekers hebben tussen 2007 en 2017 een groep van 112.000 mensen tussen 20 en 65 jaar gevolgd, om te beoordelen of wel of niet werken invloed heeft op hoe gezond mensen zich voelen. Ook hebben ze onderzocht of mensen die minder gezond zijn, moeilijker aan de slag komen.

Diegenen die geen werk hebben, ervaren vaker een achteruitgang in gezondheid dan mensen met werk, aldus het CBS. Van de niet-werkenden die eerst hun gezondheid als ‘heel goed’ of ‘uitstekend’ vonden, meldde 60 procent gedurende de onderzoeksperiode een verslechtering. Bij werkenden was dit 55 procent.

Gezonde mensen komen minder vaak zonder werk te zitten, blijkt ook uit het onderzoek. Ruim 40 procent van de niet-werkenden die zijn/haar gezondheid als uitstekend beoordeelt, heeft in de onderzochte periode betaald werk gevonden. Dat geldt voor 7 procent van de niet-werkenden die hun gezondheid als slecht beschouwen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in