Mantelzorger steeds vaker 75-plusser

BINNENLAND Ouderen zullen steeds vaker mantelzorg krijgen van andere ouderen. Het aantal jongere mantelzorgers dat hulp kan bieden aan 75-plussers neemt af. Dat concluderen het Sociaal Cultureel Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving in een onderzoek naar mantelzorg aan ouderen in 2040.

0
754

Steeds meer ouderen die zelfstandig wonen zullen in de toekomst hulp en zorg van andere 75-plussers krijgen. Tegelijkertijd zullen er minder mensen zijn die die mantelzorg kunnen bieden. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een studie naar mantelzorg aan ouderen in 2040 van het Sociaal Cultureel Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving.

Een toenemend aantal ouderen zal ook in de toekomst zelfstandig blijven wonen. Zij zijn vaak afhankelijk van hulp door familie of anderen uit hun directe omgeving. Een op de drie Nederlanders (4,4 miljoen mensen) verleent mantelzorg (in 2016). Maar het aantal mantelzorgers per zelfstandig wonende oudere zal waarschijnlijk afnemen van bijna vijf in 2018 naar drie in 2040. Vooral het aantal mantelzorgers jonger dan 75 zal afnemen.

Tegelijkertijd neemt door de vergrijzing het aantal mensen dat mantelzorg nodig heeft flink toe de komende jaren. Tot 2040 zal de groep zelfstandig wonende 75-plussers die mantelzorg nodig heeft, met bijna 70 procent sterk stijgen, verwacht het SCP: van bijna 230.000 in 2018 tot bijna 390.000 mensen in 2040. Maar het aantal mensen dat vier uur per week of meer zorg biedt aan 75-plussers neemt in die periode juist veel minder toe met nog geen zeven procent (van 1,1 naar 1,8 miljoen).

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in