Lisa: ‘Die kruidige geur en zoete tinteling’

Drie vrouwen presenteren een bekend, goedkoop recept uit hun kookcultuur. Het brengt herinneringen aan hun jeugd naar boven. Alle drie koken ze voor anderen. ‘Samen eten is belangrijk, het bindt mensen.‘ Deel 3: Lisa Brouwer

0
238

Lisa Brouwer (55) is vrijwilligster bij buurtcentrum De Driehoek in Amsterdam-Noord en kookt voor buurtbewoners. Ze werkte in de zorg en komt uit Amsterdam, haar vader en stiefmoeder zijn van Indonesische afkomst.

“De foeyonghai van mijn stiefmoeder is het favoriete gerecht uit mijn jeugd. Ik genoot van die kruidige geur en die zoete tinteling in mijn mond. Iedereen smulde er thuis van. We aten het een keer in de twee weken. Hoofdbestanddelen zijn eieren, voorgesneden uien, een paar teentjes knoflook, gemberpoeder, gepelde tomaten en rijstazijn. Het is goedkoop en wordt vaak geserveerd met rijst.”

“Mijn broer, zus en ik zijn opgevoed met de Indonesische rijsttafel en alleen op vrijdag aten we aardappelen. Mijn stiefmoeder kon lekker koken. Als we visite kregen, maakte ze pasteitjes en loempia’s. Mensen die onverwacht langskwamen, waren ook welkom en konden aanschuiven voor het eten.”

“We moesten alle drie van mijn stiefmoeder meehelpen in de keuken. Ik heb er veel van geleerd en onthouden. We gebruikten bijvoorbeeld een steenvijzel om kruiden fijn te maken. Alles was vers, er kwam niets uit een potje. Je rook van ver de geuren, zo sterk dat de buren gingen klagen. Elke dag werd er iets anders gekookt. Tijdens het eten bespraken mijn vader en moeder de dag en wij luisterden vooral.”

“Ik eet nog steeds foeyonghai, ook de kinderen vinden het lekker. Ik kook bijna alles, maar de Indonesische keuken heeft mijn voorkeur, maar ook de Turkse keuken vind ik fijn. Ik kook iets van zestig maaltijden per week voor buurtbewoners en doe dat gratis, maar als iemand er iets voor wil betalen, is dat fijn. Soms krijg ik een donatie. Allerlei mensen eten mijn maaltijden: werkenden, mensen zonder geld en eenzame mensen. Wat ik kook, is gezond en niet te vet en niet te zout. Ik kook met liefde en dat kost tijd, als ik Indonesisch kook, ben ik drie volle dagen bezig.”

Recept Foeyonghai van Lisa (maaltijd voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 100 ml rijstolie (of zonnebloemolie)
  • teentjes knoflook (grove stukjes)
  • 1 grote rode ui (grove stukjes)

Voor de Foeyonghai-saus

  • 200 ml passata (gezeefde tomaten)
  • 200 ml water
  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • 4 el witte azijn
  • 2 el gembersiroop
  • 2 el maizena (+ 2 el water)
  • snufje zout
  • snufje fijngemalen witte peper

Voor de omelet

  • 8 eieren
  • 6 witte champignons in plakjes
  • 1/2e prei in halve ringen *1 rode paprika in reepjes
  • snufje zout
  • snufje witte peper

Bereidingswijze 

Verwarm voor de kruidenolie de rijstolie in een koekenpan en bak hierin op middelhoog vuur de knoflook met de rode ui, tot alles goed bruin is gebakken. De smaken moeten goed in de olie trekken. Dit duurt circa 10 minuten. Giet het geheel door een zeef.

Foeyonghai-saus: doe 3 el van de kruidenolie met de gezeefde tomaten en het water bij elkaar in een pan en breng zachtjes aan de kook. Voeg de suiker, gembersiroop, azijn, zout en peper toe en meng goed door elkaar. Laat even doorkoken tot de suiker is opgelost.

Meng de maizena met het water tot een papje en giet bij de saus. Laat even inkoken tot de saus wat is ingedikt.

Omelet: klop de eieren los in een ruime kom en voeg de paprika, prei, champignons en een snufje zout en peper toe en meng goed door elkaar.

Verhit de rest van de kruidenolie in een ruime wok en voeg het eimengsel toe.

Bak de omelet op middelhoog vuur gaar. Ga af en toe met een spatel door het ei, zodat er grove stukken ontstaan. Serveer de omelet met de warme saus.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here