Tekst Jos Verdonk | Beeld Erik Veld

Mediterrane is een bakkerij aan de Haarlemmerdijk waar je ook een kopje koffie of glas Marokkaanse thee kunt drinken. Het is een begrip in de buurt en voor menigeen een verlengstuk van de huiskamer.

Helena Hoogenkamp is schrijver en theatermaker. Op dit moment legt ze de laatste hand aan haar debuutroman Het aanbidden van Louis Claus, die februari 2021 zal verschijnen. Dat doet ze tegenwoordig op de redactiezolder van MUG Magazine. Voor corona uitbrak, bezocht ze veelvuldig Mediterrane.

Joep Bannenberg is fotograaf en is vrijwel dagelijks te vinden in Mediterrane en observeert daar graag andere gasten en knoopt soms een gesprek met hen aan. Als hij dan een klik met iemand heeft, kan het gebeuren dat hij vraagt: ‘Zou je een keer voor mij willen poseren?’

Het Fijn Ding van Helena beslaat maar liefst drie wanden van de kleine bakkerswinkel. Het zijn enkele honderden portretfoto’s van doorgaans breeduit lachende vaste gasten en toevallige bezoekers. Elke foto is op een vierkant stuk triplex geplakt. Sommige foto’s zijn verweerd, verkleurd of krullen aan de punten. Anderen zijn gloednieuw, maar ze zijn zonder uitzondering geschoten door Joep.

Helena: “Ik denk dat ik hier voor het eerst kwam in 2006 of 2007. Op een gegeven moment ben ik met Joep in gesprek geraakt.” Het was niet zo dat na dat eerste gesprek Helena direct voor Joep ging poseren. Daar zat nog een hele tijd tussen.

“Ik weet nog precies hoe dat eerste gesprek verliep. Joep vroeg me hoe oud ik was. Toen ik zei 27, was zijn volgende vraag: ‘Ah, ben je al een keer gestorven?’. Dat vond ik een goeie vraag, want die was me nog nooit gesteld. Volgens Joep duurt het ongeveer 27 jaar voor planeet Saturnus een baan om de zon heeft gedraaid. Zijn idee is dat je als mens na die tijd in een nieuwe fase van je leven komt, dus eigenlijk opnieuw wordt geboren. Bij mij klopte dat wel. Ik was toen net afgestudeerd en mijn langdurige relatie was voorbij.”

Het leuke van het naamloze kunstwerk van Joep Bannenberg is dat je er geen ­Museumjaarkaart voor nodig hebt. Je hoeft er slechts een broodje of bakje koffie voor te bestellen bij Mohammed of een van de andere medewerkers. En wie weet kom jij dan ook ooit tussen al die andere lachende gezichten te hangen.

Bakkerij Mediterrane, Haarlemmerdijk 184

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in