‘Kostendelersnorm aanpassen, niet afschaffen’

0
1012

Directeuren van sociale diensten pleiten voor het ‘tijdelijk opschorten’ van de kostendelersnorm voor inwonende kinderen tot 27 jaar.

Het helemaal afschaffen van de kostendelersnorm vinden de directeuren van sociale diensten (verenigt in Divosa) geen goed idee. ‘Divosa is geen voorstander van volledige afschaffing van de kostendelersnorm. Dit kan namelijk leiden tot een stapeling van bijstandsuitkeringen, waardoor werken niet meer loont.’ Maar Divosa ziet ook dat de huidige regeling slecht uitpakt. Bijvoorbeeld door het gebrek aan woningen voor jongeren. ‘De kostendelersnorm kan zo dakloosheid bij jongeren in de hand werken. En dat is een zeer ongewenst neveneffect van de kostendelersnorm’, schrijft Divosa. De directeuren pleiten er dan ook voor dat de kostendelersnorm op korte termijn een andere vorm krijgt. ‘Of even uitgeschakeld wordt voor jongeren tussen de 21 en 27 jaar. Wij zien de uitzonderingsmaatregel echter als een tijdelijke oplossing.’

Kostendelersnorm

Als in een gezin de kinderen de leeftijd van 21 jaar bereiken, krijgt de bijstandsgerechtigde een lagere uitkering. Dit heet de kostendelersnorm. De overheid gaat er namelijk vanuit dat kinderen vanaf 21 jaar zelf ook kunnen bijdragen aan het huishouden. Maar inmiddels is er veel maatschappelijke discussie over de kostendelersnorm. Zo is het aantal jongeren uit bijstandsgezinnen dat het huis verlaat zodra zij 21 jaar worden, sinds 2015 sterker gestegen in vergelijking met jongeren uit niet-bijstandsgezinnen. Vandaar het voorstel van Divosa om de kostendelersnorm even op te schorten voor jongeren tussen de 21 en 27 jaar.

Vijf opties

Het kabinet heeft onderzocht wat de gevolgen zijn van het geheel of gedeeltelijk afschaffen van de kostendelersnorm. Uitgangspunt bij een definitieve keuze is het tegengaan van onbedoelde neveneffecten op inwoners bij het delen van woonruimte. Er zijn vijf varianten uitgewerkt:

  1. De alleenstaandenaanvulling;
  2. De voordeurdelersregeling;
  3. De medebewonersnorm;
  4. De kostendelersnorm vanaf 27 jaar;
  5. De kostendelersnorm afschaffen.

Alle varianten leiden tot hogere kosten. Het is aan het nieuwe kabinet om een keuze te maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in