Kijktip: documentaire Klassen

0
707

Iedereen heeft wel een (klein)kind, nichtje, neefje of klasgenootje met een hoge Cito score, maar een (te) laag schooladvies. Misschien is dit jezelf overkomen? Dan is de documentaireserie Klassen van Sarah Sylbing en Ester Gould een bron van herkenbaarheid.

Realiseer, je bent niet de enige. Maar liefst 70 procent van de Amsterdamse kinderen krijgt een schooladvies dat lager is dan hun Cito score, zo blijkt uit deze serie. Dit is best schrijnend, aangezien een dergelijk advies mensen kan tekenen voor hun leven of onnodig een lang schooltraject laat afleggen om uiteindelijk wel de hoge opleiding te doen die ze wilden.

De makers, Sybling en Gould, ken je misschien nog van de serie Schuldig. Met Klassen raken ze een gevoelige snaar want de onterechte schooladviezen zorgen voor nog meer ongelijkheid. Vaak zijn het de kinderen met een niet-Westerse afkomst en/of uit een arm gezin die te maken hebben met deze vooroordelen.

De serie volgt kinderen uit groep 8 in Amsterdam Noord uit verschillende milieus en met verschillende roots. Waar het ene kind worstelt met een armoedige of onzekere thuissituatie, gaat het andere juist gebukt onder de drang om te presteren. Gelukkig zijn er volwassenen die voor het belang van de kinderen strijden: de zeer betrokken leraren, de mentor, de bestuurder en de wethouder. Maar is dit genoeg? Kijken dus!

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in