Beeld Sandra Hoogeboom

Ashley Maum (24) komt uit Tennessee, Verenigde Staten en rondde in januari haar studie Museum Studies aan de Universiteit van Amsterdam af. Al ruim een jaar is ze onderzoeker of researcher bij Framer Framed, een platform voor kunst en cultuur gevestigd in de zuiveringshal in de voormalige Oostergasfabriek, in de slagschaduw van winkelcentrum Oostpoort.

Ashley is mede verantwoordelijk voor de totstandkoming van de kunstmanifestatie Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC), dat nog tot medio januari 2022 te bezoeken is. Het is een samenwerkingsproject van de Indiase auteur, activist en jurist Radha D’Souza en de Nederlandse beeldende kunstenaar Jonas Staal. Het is de bedoeling dat deze expositie daarna gaat reizen naar andere steden, te beginnen met Londen.

CICC is een amalgaam van conceptueel kunstwerk, debatplaats en activistisch statement. Het heeft heeft de vorm van een gerechtshof of rechtbank, met afbeeldingen van een kleine honderd uitgestorven dieren en planten, die staan voor de slachtoffers van de wereldwijde klimaatcrisis. Boven elke geportretteerde plant of ieder dier staat het woord kameraad in tientallen talen. Ook aan de jongste generatie is gedacht. Boven die expositiezaal is een ruimte ingericht voor de educatie van kinderen.

‘Ik ben me nu meer bewust van het ecosysteem waarvan ik deel uitmaak’

Confronterend is het zeker. Aan deze expositie is veel onderzoek voorafgegaan. Ashley werkte ruim een jaar aan de totstandkoming en samenstelling van dit kunstzinnige statement. “Het uitsterven van de hier afgebeelde dieren en planten begon in het koloniale tijdperk en gaat door tot op de dag van vandaag. We hebben soorten geïdentificeerd waarvan het uitsterven is veroorzaakt door menselijke activiteiten, en hebben hen omgedoopt tot ‘kameraad’ om te laten zien dat we samen in de strijd voor klimaatrechtvaardigheid staan.”

Maar CICC geeft niet alleen een schrijnend beeld van een wereldwijd probleem. “Van 28 tot 31 oktober komt hier de rechtbank tot leven. Er worden rechtszaken nagebootst en bedrijven als ING, Airbus en Unilever, maar ook de Nederlandse overheid worden gedaagd om verantwoordelijkheid af te leggen. Er zullen aanklagers zijn, getuigen uit de hele wereld – onder andere uit Bolivia, Peru en Kenia – advocaten en vier advocaten. Een van hen is Radha D’Souza. Haar boek What’s Wrong with Rights? dient als theoretische basis van deze rechtszaken, die ook voor iedereen thuis of op school online te volgen zijn.

De uitspraken die de rechters zullen doen zijn niet bindend, want CCIC is in de eerste plaats een een kunstvorm, die de bedoeling heeft mensen aan het denken te zetten over de wereld, het klimaat en hun eigen rol daarin. “Ik ben me sinds dit project meer bewust van het ecosysteem waarvan ik zelf deel uit maak. Ook Amsterdam met zijn natuur en waternetwerk moet je als een ecosysteem zien. Ik woon en werk nu zo’n anderhalf jaar in Amsterdam. Door corona ben ik pas vorige maand weer voor het eerst weer bij mijn familie en vrienden in Tennessee geweest. Ik wil graag in Amsterdam blijven en fiets overal rond. Ja, zonder helm inderdaad. My mom will kill me if she knows!

* Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) * Framer Framed – Oranje-Vrijstaatkade 71 * dinsdag-zondag (t/m 16 januari 2022), 12:00-18:00 * toegang gratis * framerframed.nl

Heb je een Fijn Ding in 020 en wil je daarover vertellen? Mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in