‘Je wordt niet voor je lol alleenstaande moeder’

0
3166

Alleenstaande moeders lopen een groter risico op langdurige armoede en isolement. Zonde, want als alleenstaande moeder ben je per definitie een topvrouw, zegt Single SuperMom-oprichtster Eva Yoo Ri Brussaard. Tekst: Arnoud van Soest, Beeld: Erik Veld

Single SuperMom is een landelijke belangenorganisatie van alleenstaande moeders. De vrijwilligersorganisatie is in Amsterdam bezig met de opzet van een buurtnetwerk, waar bijstandsmoeders elkaar kunnen ontmoeten en helpen. Single SuperMom werd in 2008 opgericht door Eva Yoo Ri Brussaard en heeft inmiddels 33.000 leden.

Elke dinsdag is er een spreekuur in de Amsterdamse Rijnstraat. Waar komen de moeders zoal mee? Yoo Ri Brussaard: “Bijvoorbeeld dat initiatieven van de sociale dienst om mensen aan het werk te helpen vaak niet aansluiten bij de behoeftes van de moeders. Ze moeten solliciteren, maar er is geen kinderopvang.”

Vrijwilligster Diana kan daar over meepraten. “Ik kreeg vooral werk in de kinderopvang aangeboden. Je hebt kinderen, is het idee, dus daar zul je wel geschikt voor zijn. Maar ik heb een financiële achtergrond en heb altijd in een leidinggevende functie gezeten.”

Bij Single SuperMom is ze beter op haar plek. Als vrijwilligster helpt ze met het opzetten van tien buurtnetwerken voor bijstandsmoeders, van Zuidoost tot Nieuw-West. Diana: “Je krijgt pittige verhalen te horen, over gezinnen die in de schuld zitten en van €22,- in de week moeten rondkomen. En soms proberen schuldeisers, zoals de Belastingdienst, dàt kleine beetje geld dat ze nog wel hebben ook af te pakken, zelfs een kleine vrijwilligersvergoeding wordt afgepakt. Dat motiveert niet om een baan te vinden.”

Isolement

“Je wordt niet voor je lol alleenstaande moeder”, legt Yoo Ri Brussaard uit. “Je relatie is mislukt of je partner overleden. Veel bijstandsmoeders komen vervolgens in een isolement. Ze hebben vaak ook geen geld om hun huis uit te komen omdat ze geen oppas kunnen betalen.”

En dan zijn er nog de vooroordelen, als zou je profiteren met een uitkering. En niet alleen in de kringen rond VVD-er Klaas Dijkhoff. “Maar een uitkering is gewoon leven in armoede, dat niet alleen: je kunt ook niet met je talent aan de slag, je kunt niet aan de slag met de dromen die je vroeger had.”

Doel is om uit de uitkering te komen

Zelf heeft ze ook een droom: dat haar vrijwilligersorganisatie geld krijgt om dertig alleenstaande moeders te begeleiden, inclusief kinderopvang, zodat die in hun buurt informele netwerken kunnen opzetten. “Koffie drinken, elkaar ontmoeten, op elkaars kinderen passen als iemand moet solliciteren. En dat we trainingen kunnen geven, zoals hoe je je tijd tussen kinderen en werk efficiënt verdeelt.” Met het doel om uit de uitkering te komen.

Steun de ouders

Ze vindt dat organisaties als Single SuperMom wel wat serieuzer mogen worden genomen. “We weten wat er achter de voordeur speelt, hoe het is om in armoede te leven.” En dan nog wat: “Het vorige kabinet heeft extra geld uitgetrokken voor kinderen in armoede, geld voor fietsen en sport. Prima hoor, maar als je de positie van ouders niet versterkt, blijven die kinderen in de armoede. Je kunt dat armoedegeld dus beter in opleiding en werkervaring van ouders steken.”

Ook zal er iets moeten gebeuren om moeders die héél lang in de bijstand zitten een zetje in de goede richting te geven, vindt Yoo Ri Brussaard. “Hun zelfvertrouwen is vaak zó ontzettend laag. Maar wij heten niet voor niets Single SuperMom, want als jij er alleen voor staat en 24/7 voor je kinderen zorgt, ben je een topvrouw! Dat is een taak voor twee.”

Zelfvertrouwen

Om dat zelfvertrouwen op te krikken, houdt Yoo Ri Brussaard ‘haar’ moeders voor: ga na wat je als kind voor dromen had. “Maar dan moet je bijstandsmoeders wèl helpen, zodat ze niet, als ze gaan solliciteren, héél veel stress hebben omdat ze hun kind in de auto moeten achterlaten of bij iemand die ze niet kennen.”

Vandaar dat Single SuperMom veel energie steekt in het opzetten van informele netwerken. “Als in een van onze groepen iemand ziek is, komt een andere moeder uit de wijk een kopje thee maken, of ze gaat even boodschappen halen.”

Single SuperMom 020 846 4772
www.singlesupermom.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in