‘Ik wil begrijpen wat in de stad leeft’

0
1192

Munish Ramlal (38) is begin juli door de gemeenteraad benoemd tot ombudsman van de metropoolregio Amsterdam. Hij volgt Arre Zuurmond op die per september vertrekt. Dan zal Ramlal het stokje overnemen. “Het ombudsdenken zit in mijn hart.”

De gemeente heeft Ramlal gekozen om zijn ervaring met openbaar bestuur en maatschappelijke betrokkenheid. Hij is zes jaar adviseur geweest van de Nationale ombudsman, en is gepromoveerd jurist in de rechtssociologie. Nu werkt hij nog als hoofd Systeemtoezicht bij de Autoriteit Persoonsgegevens (de privacy-toezichthouder). Ramlal is opgegroeid in Spijkenisse, en woont met zijn vrouw, schrijfster Shantie Singh, in Rotterdam (nog). “Bij deze vacature kwam alles wat ik hiervoor heb gedaan, bij elkaar. Dat is gaaf. Het ombudsdenken zit in mijn hart en beheers ik tot in mijn vezels.”

Wat heeft u meegekregen van uw werk bij de Nationale ombudsman?

“Dat veel mensen in de knel kunnen komen, vooral mensen die afhankelijk zijn van de overheid en in een kwetsbare positie zitten. Als je afhankelijk bent van bijvoorbeeld toeslagen of van gelden van de overheid om rond te komen, dan kom je in allerlei bureaucratie terecht. Je krijgt te maken met diverse instanties die niet met elkaar praten, regels die niet kloppen maar ooit zijn bedacht en in de praktijk anders uitpakken. Verder heb ik me ook bezig gehouden met de schrijnende problematiek van mensen in vluchtelingensituaties.”

“Daarnaast ben ik destijds ook veel bij gemeentes gaan kijken. Daar kwam ik ook ambtenaren tegen die zeiden: ik ben ambtenaar geworden om de wereld beter te maken, maar dat lukt niet omdat mijn leidinggevende niet meewerkt, omdat de budgetten beperkt zijn, ik wil wel maatwerk toepassen, maar het mag niet van mijn chef, want die rekent mij af op productie. En ik heb ook politici gesproken die om de beste redenen hebben gedacht: wij doen dit goed, terwijl wij bij de Nationale ombudsman al in 2010 zeiden dat de hele fraude-aanpak niet in verhouding staat tot de hoeveelheid fraude. Ik heb veel mooie mensen gezien die in de knel zijn gekomen, burgers, ambtenaren maar ook beleidsmakers. Als ombudsman kun je die partijen bij elkaar brengen en adviezen ter verbetering geven, dat vind ik mooi.”

Wat wilt u betekenen voor de bewoners van groot-Amsterdam?

Ik wil, net zoals Arre Zuurmond, niet alleen rapporten maken, maar ook echt aanbevelingen doen en zorgen dat ze worden uitgevoerd. Dus zaken blijven volgen, dat er echt iets mee wordt gedaan, vind ik belangrijk. Verder wil ik graag kennismaken met sleutelpersonen in de stad, bijvoorbeeld met een vrouw die met anderen kookt voor mensen in armoede. Met zulke mensen wil ik graag in gesprek. Zij vormen een belangrijke, vaak onzichtbare laag van allerlei mensen die vanuit een goed hart hun nek uitsteken, vaak zonder dat ze daarvoor betaald krijgen. Met hen zou ik een netwerk willen vormen om tot in de haarvaten van de stad te begrijpen wat er leeft. Tegelijkertijd ken ik ook de juridisch bestuurlijke taal van instanties. Die twee werelden wil ik goed aan elkaar verbinden.

“Verder vind ik discriminatie een belangrijk thema, iets dat ik persoonlijk ook vaak heb ervaren. En inclusiviteit is belangrijk. Ik wil de stad en de steden eromheen goed leren kennen, ik zou graag een ombudscafé organiseren waar bewoners mij kunnen vertellen wat ze belangrijk vinden.”

De ombudsman Metropool Amsterdam is onafhankelijk en behandelt klachten over instanties en personen voor wie de gemeente verantwoordelijk isombudsmanmetropool.nl, info@ombudsmanmetropool.nl, tel 020-625 9999

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in