Huurstijgingen verder ingeperkt

0
1004

De Eerste Kamer is akkoord gegaan met het door de PvdA ingediende wetsvoorstel om huurders van woningen in de vrije sector – woningen met een kale huur van meer dan 752 euro per maand – de komende drie jaar een beperkte huurstijging op te leggen.

Die huren stijgen nu met 1 procent plus inflatie. Dat komt neer op een maximale huurstijging van 2,4 procent. Alleen als er sprake is van woningverbetering mag de huur hoger zijn.

Nu zijn huurstijgingen in de vrije sector soms excessief, zodat huurders in de knel komen. Het is voor het eerst dat huurverhogingen in de private sector aan banden wordt gelegd. In totaal gaat het om ongeveer 560.000 huishoudens. 87.000 huurders daarvan kregen vorig jaar te maken met een huurstijging van meer dan 3,6 procent, plus een compensatie van de inflatie van 2,5 procent.

De nieuwe wet maakt het ook mogelijk dat huurders in de vrije sector bij geschillen met hun verhuurder bij de Huurcommissie kunnen aankloppen. Voorheen was dat alleen mogelijk voor huurders die minder dan 752 euro huur betalen.

Een hoop geld

Tjerk Dalhuisen van stichting !Woon Amsterdam, die huurders ondersteunt, zei al eerder tegen MUG Magazine dat hij het wetsvoorstel van de PvdA verwelkomde. “Een huurstijging van 1 procent bij een huur van duizend euro is best een hoop geld, laat staan als je twee of drie procent meer moet gaan betalen.”

Ook de landelijke Woonbond vindt het een goede zaak dat ‘de hoogste huurstijgingen in de vrije sector worden beperkt,’ zo heeft directeur Zeno Winkels laten weten. Hij vindt overigens wel dat het hier niet bij moet blijven en dat het nieuwe kabinet stappen moet zetten om óók de aanvangshuren aan banden te leggen. ‘Er worden prijzen gevraagd die compleet losgezongen zijn van de kwaliteit van een woning.’ De Woonbond wil dat ook huurders in de vrije huurmarkt tegen woekerprijzen worden beschermd.

Verhoging inkomensgrens

De Eerste Kamer is daarnaast akkoord gegaan met een hogere inkomensgrens voor huurders van sociale huurwoningen. Die wordt voor  ‘meerpersoonshuishoudens’ vanaf 2022 voor drie jaar verhoogd naar een jaarinkomen van 44.196 euro. Dat betekent dat meer gezinnen in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.

Daarnaast krijgen woningcorporaties meer mogelijkheden om maatwerk toe te passen voor mensen die rond die inkomensgrens zitten. Aan de inkomensgrens voor éénpersoonshuishoudens verandert niets, die blijft op 40.024 euro staan.

Al eerder hebben Tweede en Eerste Kamer ingestemd met een SP-voorstel om dit jaar geen huurverhoging toe te staan voor huurders in een sociale huurwoning. Dat zijn woningen met een huur lager dan 752 euro.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in