Grote groep na verlies baan snel in geldproblemen

0
710

Een grote groep huishoudens komt bij inkomensverlies binnen drie maanden in geldproblemen, ondanks vangnetregelingen als ww en Tozo (tijdelijke overbruggingsmaatregel zelfstandige ondernemers).

Dit blijkt uit een ‘stresstest’ die het Centraal Planbureau (CPB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben gedaan. Meer dan 100.000 gezinnen kunnen na verlies van werk binnen een half jaar hun maandlasten niet meer ophoesten, 73.000 huishoudens kunnen dat na drie maanden al niet meer.

Juist de meest kwetsbare huishoudens, die na werkverlies het snelst in de problemen komen, hebben het grootste risico om nu werkloos te worden, aldus het CPB. Het gaat dan om mensen met lagere inkomens, alleenstaanden of alleenverdieners, en jongeren. Als die hun werk verliezen, dan zijn hun lasten gemiddeld 10 tot 40 procent hoger dan hun inkomen. Ze kunnen nauwelijks hen financiële situatie verbeteren. Meer overheidssteun zou nodig kunnen zijn, aldus het planbureau. Voor werkende armen zouden er aanpassingen kunnen komen in fiscale en sociale zekerheidsregelingen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in