GroenLinks en SP: gratis kinderopvang

Alle ouders moeten drie dagen gratis kinderopvang krijgen, vinden GroenLinks en SP

0
1056

Schaf de kinderopvangtoeslag af en geef alle ouders drie dagen gratis kinderopvang. Dat heeft GroenLinks eind november bepleit bij de begroting van Sociale Zaken. Ook de SP is hiervan voorstander. ‘Zelfs met je ogen dicht zie je dat het systeem dat wij voor toeslagen hebben ontwikkeld, niet werkt’, aldus partijleider Jesse Klaver eerder in Trouw.

Wie meer dan drie dagen opvang wil, moet dit zelf betalen, luidt het voorstel. ‘Alleenstaande ouders met een laag inkomen, minder dan 130 procent van het minimumloon, krijgen in ons voorstel meer dagen gratis kinderopvang.’ Klaver vindt dat alleenstaande ouders sowieso meer geld moeten krijgen zodat ze ook een deel van de week voor hun kinderen kunnen zorgen. Net als onderwijs moet kinderopvang een basisvoorziening worden, meent GroenLinks. Ook de SP vindt dat kinderopvang weer een publieke voorziening moet zijn.

De overheid kan de gratis kinderopvang volgens GroenLinks betalen met het geld dat nu naar de kinderopvangtoeslag gaat (per jaar 3,4 miljard euro). Maar dat is onvoldoende. De 2,1 miljard die extra nodig is, kan bijvoorbeeld komen uit verhoging van de winstbelasting van bedrijven, stelt Klaver in Trouw.

Debat

De SP heeft het idee voor gratis kinderopvang al een paar jaar geleden gelanceerd, liet SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten weten tegenover de NOS. Vorige week debatteerde de Tweede Kamer over de kinderopvangtoeslag-affaire. Mogelijk zijn duizenden ouders hiervan de dupe geworden. SP diende een motie van wantrouwen in tegen staatssecretaris Menno Snel (D66), maar die kreeg onvoldoende steun. Bij het emotionele debat zaten tientallen ouders die onterecht het stempel van fraudeur hebben gekregen. Gedupeerde ouders moeten zo snel mogelijk, het liefst nog voor Kerstmis, een schadevergoeding krijgen. Die toezegging deed staatssecretaris Snel in het debat.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in