Denk je dat programmeren iets voor je is en ben je op zoek naar een baan met een goed salaris? Dan is Codam misschien wat voor je, een gratis opleiding tot software engineer in Amsterdam.

Ook als je geen Willie Wortel bent, kun je terecht op deze gratis opleiding. Iedereen boven de 18 jaar kan zich aanmelden bij Codam, ongeacht vooropleiding of ervaring. “Vooral mensen die geen technische achtergrond hebben en iedereen die denkt ‘tech is niet voor mij’, moedigen we extra aan om zich aan te melden”, zegt manager Roos Peters. “Zeker ook vrouwen en meiden. Vijftig procent vrouwen op de opleiding is ons streven.”

Vervolgens is er wel een selectie maar niet op de klassieke manier. “We kijken bij ons op locatie gedurende vier weken of het onderwijsmodel bij je past, of je het niveau aankunt en of je het leuk vindt. Dat noemen we Piscine, het zwembad. Na de Piscine word je toegelaten tot de opleiding die gemiddeld twee jaar duurt, Codam Core. Daarna kun je je nog specialiseren tijdens Codam Advance”, aldus Peters. “Sommigen vinden na die eerste twee jaar al een baan. Het niveau van Codam Core kun je vergelijken met een Bachelor opleiding. Dat is de basis. Codam Advance lijkt op een master-opleiding.”

Codam College is 24/7 open en er zijn geen docenten. De opleiding vindt in een gebouw op het Marineterrein plaats. Er is een curriculum ontwikkeld door professionals met allerlei projecten en examens. Wat is er anders dan een gewone opleiding? De studenten komen naar de locatie, loggen in en gaan er aan de slag met een project, een vraagstuk. Ze krijgen iets onbekends, wat ze nog niet kunnen. Ze moeten op zoek naar kennis en vaardigheden om het vraagstuk op te lossen. “In plaats van een docent die de kennis aanreikt die jij reproduceert, ga je zelf op zoek naar die kennis. Dat doe je door online te zoeken maar ook door met je medestudenten samen te werken. Iemand die naast je zit die misschien al wat verder is. Die op een andere manier naar de vraagstelling kijkt”, legt Peters uit.

Code

De oplossing is een stukje code. Zodra je dat hebt geschreven, wordt het geëvalueerd en nagekeken door medestudenten. Daarnaast zijn er ook examens. Als je een examen niet haalt, is de enige consequentie dat je het de week erop weer probeert. Falen is onderdeel van het systeem. Het belangrijkste is dat je laat zien dat je het programmeren onder de knie hebt. “Zo stomen we studenten klaar voor de arbeidsmarkt”, zegt Peters. “We stimuleren het zelf oplossend vermogen en zelfstandig en creatief zijn. Dat sluit goed aan op wat je kunt verwachten wanneer je aan het werk gaat.”

Kansen

Het concept voor Codam komt uit Parijs en is naar Nederland gehaald door Corinne Vigreux, medeoprichter van TomTom, voor wie onderwijs een belangrijke rol speelde in de kansen die ze kreeg. Ze kwam uit een milieu waar goed onderwijs niet vanzelfsprekend was. Ze wilde graag iets terug doen voor de maatschappij. “Volgens Vigreux bevordert onderwijs sociale mobiliteit en maximaliseert het de talenten van jongeren. Tegelijkertijd liggen in de tech-sector enorm veel kansen. Er is veel werk in te vinden en de salarissen zijn prima. Het is echter ook een sector waar slechts weinigen toegang toe hebben. Het Codam concept brengt twee dingen samen: onderwijs als motor voor kansengelijkheid en perspectief op een goed betaalde baan.”

Inmiddels zijn er 47 campussen in 25 landen wereldwijd. Nederland was het zevende land waar het concept zich vestigde. “Je ziet dat er een enorm tekort is aan digitaal talent, in Nederland en in de hele wereld. Deze vorm van onderwijs slaat goed aan.” De opleiding wordt gefinancierd door de private stichting van Corinne Vigreux, de Sofronie Foundation. Er zijn geen kosten voor studenten. Mocht je als student nu echt niet kunnen rondkomen, dan zijn er fondsen beschikbaar. “We bieden financiële ondersteuning aan studenten die dat nodig hebben. Geldgebrek mag nooit een reden zijn om je niet aan te melden bij Codam.” Inmiddels studeren er 440 studenten aan het Codam College. Jaarlijks starten er 120. Doorgaans vindt iedereen een baan.

De opleiding vraagt wel commitment. “Het moet je hoofdactiviteit zijn, je leert niet programmeren in een dag en ook niet in een week. Je moet je twee jaar focussen. De opleiding vraagt 40 uur per week aanwezigheid. Je kunt er hooguit een parttime baan bij hebben.”

HOE: Doe een online test. Wanneer je die haalt, kun je je inschrijven tijdens een open dag: een ‘check-in’. Vervolgens neem je deel aan de Piscine. Ongeveer eenderde van de deelnemers gaat door.

WANNEER: Op 18 februari is er een open dag.

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in