advertentie
Home Actueel Goedkoop groente en fruit met de Stadspas

Goedkoop groente en fruit met de Stadspas

1129
0
Martin Topper en Eric Traa van Boeren voor Buren | © George Maas/Fotonova

Stadspashouders kunnen sinds twee weken goedkoop groente- en fruitpakketten bestellen bij boeren in Flevoland. De actie begon in april met het uitdelen van voedselpakketten aan een kleine groep Amsterdammers, om hen de coronacrisis door te helpen. Het is een initiatief van Boeren voor buren, Stichting Studiezalen en de Rabobank.

Stichting Studiezalen, die in Nieuw-West en Noord huiswerkbegeleiding verzorgt, kent de gezinnen die zo’n voedselpakket goed kunnen gebruiken. . De Rabobank heeft contact met de boeren en ‘Boeren voor buren’  is een samenwerkingsverband van boeren in Flevoland. Die bieden tegen lage prijzen gezond voedsel aan aan mensen met een krappe beurs in de omgeving van Flevoland. Ook willen ze de distributiekanalen zo kort mogelijk houden. Dat komt het milieu ten goede.

Het Stadspasbureau van de gemeente Amsterdam is op de actie ingehaakt. Stadspashouders (80.000 mensen) kunnen elke twee weken uit drie pakketten kiezen: een pakket van 5 kilo (€ 4,95), een pakket van 10 kilo (€  9,95) en een pakket van 16 kilo (€ 14,95). De pakketten bevatten aardappelen, uien, wortelen, tomaten, paprika, komkommer, appels en enkele seizoensgroenten. Wie alleen seizoensgroente wil bestellen, betaalt € 4,65.

De gemeente steunt het initiatief omdat mensen die het niet breed hebben zo goedkoop aan groente en fruit kunnen komen. “Het levert een bijdrage aan de gezondheid en het verkort de voedselketen, omdat het om boeren uit de buurt gaat,” legt de woordvoerder van wethouder Moorman (armoedebeleid) uit.

Distributie

De gemeente steekt € 75.000,- in de opstartkosten van het initiatief. “We willen de boeren een eerlijke prijs geven en de distributie kost ook geld. In het begin moet er geld bij, omdat we nog een kleine groep Stadspashouders bereiken. Zoiets moet groeien, maar hoe meer mensen aan de actie meedoen, hoe lager de kosten worden. De eerste reacties zijn in ieder geval enthousiast.”

De groente- en fruitpakketten zijn te bestellen via website www.boerenvoorburen.nl. De pakketten kunnen op drie plekken worden opgehaald: buurtcentrum De Driehoek aan de Waddenweg 116 (Noord), Vouw en Vaart aan de President Allendelaan 719 (Nieuw-West) en  Basisschool ’t Koggeschip aan het Abraham Kuyperplein 2  (Nieuw-West).
Om het milieu te sparen, dienen belangstellenden hun eigen tas mee te nemen. Wie vrijwilliger wil worden, kan zich via info@boerenvoorburen.nl opgeven en ontvangt een gratis pakket groente en fruit van 16 kg.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

X