Geen geld voor maandverband of tampons

BINNENLAND - Ook in ons land komt menstruatie-armoede voor. Vrouwen hebben onvoldoende geld om maandverband of tampons te kopen om hun menstruatieperiode door te komen. Bijna een op de tien meisjes heeft weleens geen geld hiervoor.

5
1776

Onvoldoende geld hebben om maandverband of tampons te kopen. Ook in Nederland komt zogenoemde menstruatie-armoede voor, oftewel period poverty and -shaming zoals het internationaal wordt genoemd. Dat blijkt uit onderzoeken van ontwikkelingsorganisatie Plan International en het feministisch platform De Bovengrondse. Noodgedwongen bezuinigen sommige vrouwen op voeding, gebruiken wc-papier, blijven thuis of lenen geld van een kennis om toch verband te kunnen kopen. 

Bijna een op de tien meisjes in Nederland heeft soms geen geld voor tampons of maandverband, blijkt uit het onderzoek van Plan International. De organisatie komt in meer dan vijftig landen op voor gelijke rechten en kansen van meisjes en jonge vrouwen. Voor het onderzoek naar menstruatie-armoede en  -schaamte in Nederland ondervroeg Plan International duizend meisjes en jonge vrouwen tussen 12 en 25 jaar. Bijna negen procent geeft aan weleens te weinig geld te hebben voor verband of tampons. Meer dan de helft vindt deze producten te duur. Ruim negen procent heeft een vriendin of kennis om maandverband of een tampon moeten vragen omdat ze hiervoor zelf geen geld had.

De Bovengrondse deed een verkennend onderzoek naar menstruatie-armoede in Nederland en vooral in Amsterdam. Het platform sprak met vijftig organisaties die werken met minima en kreeg informatie van 170 vrouwen. Menstruatie-armoede komt volgens de onderzoekers vooral voor bij een deel van de vrouwen die onder de armoedegrens leven, met name bij klanten van de Voedselbank, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden. Het gaat naar schatting om honderden mensen. De voedselbanken in Utrecht en Amsterdam gaan ervan uit dat al hun vrouwelijke klanten die menstrueren moeite hebben om menstruatie-producten te betalen, meldt het platform. 

Sommige vrouwen gebruiken uit geldgebrek alternatieve oplossingen zoals toiletpapier, tissues of vodden, hoorde De Bovengrondse. “Er komen weleens vrouwen helemaal doorgelekt aan, omdat ze geen producten tot hun beschikking hadden”, vertelde een hulpverlener van een inloophuis aan de onderzoekers. Of vrouwen zijn aangewezen op goedkopere producten die ongemak en irritaties veroorzaken. Door geldgebrek kan een vrouw ook te lang met hetzelfde verband rondlopen, waardoor de kans op infecties toeneemt. Overigens lukt het ongeveer de helft van de minima met wie de onderzoekers spraken wel om maandverband of tampons te kopen.

Er heerst in Nederland ook schaamte over menstruatie. Bijna de helft van de door Plan International ondervraagde meisjes en jonge vrouwen voelt zich vies als ze ongesteld is. Een kwart vertelt het niemand als ze menstrueert. Op menstruatie-armoede heerst een dubbel taboe, merkte De Bovengrondse ook. Sommige vrouwen die hulp nodig hebben, durven daar bij hun hulpverlener niet om te vragen.

De organisaties deden onafhankelijk onderzoek maar hebben de resultaten deze week samen gepresenteerd aan het ministerie van Sociale Zaken. De Bovengrondse is de inzamelactie Het Damesverband gestart om 50.000 euro binnen te halen voor menstruatieproducten voor deze vrouwen.

advertentie Regenboog Groep

5 REACTIES

  1. Heb het noot geweten dat hier een gebrek aan was. Ik dacht iedereen kan zich dat wel veroorloven om een euro te betalen voor maandverband in de supermarkt zoals LIdl en Aldi of van Kruidvat eigen merk. Er zijn een aantal die ook het goedkoopste maandverband zich niet kunnen veroorloven en zelfs een euro is nog te duur voor hen. Ze moeten dan kiezen voor eten of voor sanitaire producten en dan wordt het eten. Ook bloggers zamelen geld in om er deze producten voor te kopen en leveren deze af bij de plaatselijke voedselbank. Een kraampakket is vaak wel gratis te krijgen via de ziektenkostenverzekeraar. Dit zijn geen luxe producten en die heeft men nu eenmaal nodig. Goed dat ze er aandacht voor vragen en het publiek er op attenderen dat dit bestaat. Het is voor een ieder zo vanzelfsprekend en daar denk je niet eens over na. Nu brengen ze dit onder de aandacht.

  2. De menstruatiecup os nu in zwang alhoewel er een minderheid is die er gebruik van maakt. Minder afval en ia kosten besparend. Velen vinden het een uitkomst. gebruiksters zeggen was ik er maar eerder mee begonnen . Een prop toiletpapier of vodden of een oude sok of tissues dat zou toch niet moeten hoeven. Droevig dat dit bestaat. het zou gratis ter beschikking moeten worden gesteld want deze producten zijn geen luxe want men heeft ze nu eenmaal nodig.

  3. ik heb een uitkering ik heb weinig geld om boodschappen te doen ik zit in een instelling ik kan me boodschappen niet doen ik heb te weinig geld per week ik kom niet uit ik ga denk ik naar het voedeselbank dit jaar zijn boodschappen duur geworden ik kan nauwelijks me maandverband kopen ik koop het soms bij het dirk alles wordt duurt ik wil weten of je me kan helpen ermme ik wordt er bij van vrouwen worden elke maand ongesteld ik hoor van jullie

  4. ik kan geen maandverband kopen ik heb te weinig geld ik betaal me vaste lasten per maand boodschappen ik kom niet uit met het geld ik zit in een instelling weinig geld per week ik redt het niet alles is duur de boodschappen zijn ook dit jaar duur geworden ndoor de coronacrisis en de oorlog in rusland voedesbank moet gaan ik kan niet alles tegelijk kopen help me ik snap niet alles duur wordt elk jaar en je met de klote euro niks overhoudt ze hadden de euro nooit mogen zetten help me snel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in