Geen geld voor maandverband of tampons

BINNENLAND - Ook in ons land komt menstruatie-armoede voor. Vrouwen hebben onvoldoende geld om maandverband of tampons te kopen om hun menstruatieperiode door te komen. Bijna een op de tien meisjes heeft weleens geen geld hiervoor.

0
433

Onvoldoende geld hebben om maandverband of tampons te kopen. Ook in Nederland komt zogenoemde menstruatie-armoede voor, oftewel period poverty and -shaming zoals het internationaal wordt genoemd. Dat blijkt uit onderzoeken van ontwikkelingsorganisatie Plan International en het feministisch platform De Bovengrondse. Noodgedwongen bezuinigen sommige vrouwen op voeding, gebruiken wc-papier, blijven thuis of lenen geld van een kennis om toch verband te kunnen kopen. 

Bijna een op de tien meisjes in Nederland heeft soms geen geld voor tampons of maandverband, blijkt uit het onderzoek van Plan International. De organisatie komt in meer dan vijftig landen op voor gelijke rechten en kansen van meisjes en jonge vrouwen. Voor het onderzoek naar menstruatie-armoede en  -schaamte in Nederland ondervroeg Plan International duizend meisjes en jonge vrouwen tussen 12 en 25 jaar. Bijna negen procent geeft aan weleens te weinig geld te hebben voor verband of tampons. Meer dan de helft vindt deze producten te duur. Ruim negen procent heeft een vriendin of kennis om maandverband of een tampon moeten vragen omdat ze hiervoor zelf geen geld had.

De Bovengrondse deed een verkennend onderzoek naar menstruatie-armoede in Nederland en vooral in Amsterdam. Het platform sprak met vijftig organisaties die werken met minima en kreeg informatie van 170 vrouwen. Menstruatie-armoede komt volgens de onderzoekers vooral voor bij een deel van de vrouwen die onder de armoedegrens leven, met name bij klanten van de Voedselbank, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden. Het gaat naar schatting om honderden mensen. De voedselbanken in Utrecht en Amsterdam gaan ervan uit dat al hun vrouwelijke klanten die menstrueren moeite hebben om menstruatie-producten te betalen, meldt het platform. 

Sommige vrouwen gebruiken uit geldgebrek alternatieve oplossingen zoals toiletpapier, tissues of vodden, hoorde De Bovengrondse. “Er komen weleens vrouwen helemaal doorgelekt aan, omdat ze geen producten tot hun beschikking hadden”, vertelde een hulpverlener van een inloophuis aan de onderzoekers. Of vrouwen zijn aangewezen op goedkopere producten die ongemak en irritaties veroorzaken. Door geldgebrek kan een vrouw ook te lang met hetzelfde verband rondlopen, waardoor de kans op infecties toeneemt. Overigens lukt het ongeveer de helft van de minima met wie de onderzoekers spraken wel om maandverband of tampons te kopen.

Er heerst in Nederland ook schaamte over menstruatie. Bijna de helft van de door Plan International ondervraagde meisjes en jonge vrouwen voelt zich vies als ze ongesteld is. Een kwart vertelt het niemand als ze menstrueert. Op menstruatie-armoede heerst een dubbel taboe, merkte De Bovengrondse ook. Sommige vrouwen die hulp nodig hebben, durven daar bij hun hulpverlener niet om te vragen.

De organisaties deden onafhankelijk onderzoek maar hebben de resultaten deze week samen gepresenteerd aan het ministerie van Sociale Zaken. De Bovengrondse is de inzamelactie Het Damesverband gestart om 50.000 euro binnen te halen voor menstruatieproducten voor deze vrouwen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here