Extra geld voor sociaal advocaten

In 2020 en in 2021 krijgen sociaal advocaten extra geld

0
1004

Minister Sander Dekker (VVD) van Rechtsbescherming komt toch met extra geld voor sociaal advocaten de komende twee jaar. Zowel in 2020 als in 2021 gaat er een bedrag van 36,5 miljoen euro naar de sociale advocatuur. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Het gaat om een tijdelijke maatregel tot de volgende kabinetsperiode.

Advocaten die op basis van toevoeging werken (gesubsidieerde rechtsbijstand voor mensen die geen advocaat kunnen betalen), krijgen vanaf januari een hogere vergoeding, meldt de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Die had al in september met een brandbrief  aangedrongen op deze tijdelijke regeling. De minister ging hier toen niet op in, waarop de orde opstapte uit het gezamenlijke beraad over de betaalde rechtsbijstand. De NOvA gaat nu weer deelnemen aan het overleg over verbeteringen aan het stelsel van de rechtsbijstand, meldt ze op haar website.

Advocaten hadden al acties gepland voor begin volgend jaar, maar die hoeven nu niet door te gaan, meent de orde. Bijna alle sociaal advocaten vinden dat de vergoedingen te laag zijn, aldus een onderzoek van de SP dit jaar. Bijna zeven op de tien sociaal advocaten heeft weleens overwogen met het werk te stoppen vanwege de lage vergoeding, bleek.

Om sociaal advocaten een redelijk inkomen te garanderen, is 127 miljoen euro nodig, berekende de onafhankelijke commissie Van der Meer in 2017.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in