Maaike Vermeulen is samen met Raya Gorter initiatiefnemer en oprichter van Stichting Speelgoedbank Amsterdam. Dat kwam onder andere door vrijwilligerswerk van Maaike. “Ik heb een tijd in de schuldhulpverlening gewerkt. Ouders die daar mee te maken krijgen, hebben echt geen geld om speelgoed te kopen. Ik heb daar gezien hoe armoede impact heeft op kinderen. Als kinderen thuis zelf geen of nauwelijks speelgoed hebben, durven ze geen vriendjes en vriendinnetjes uit te nodigen om te komen spelen. Aan de andere kant zijn er in Amsterdam juist kinderen met heel veel, misschien wel te veel speelgoed, dat soms amper wordt aangeraakt. Om dat samen te brengen, zijn wij in 2013 met de Speelgoedbank begonnen.”

De Speelgoedbank is er speciaal voor kinderen van nul tot tien jaar van ouders die het niet zo breed hebben. “Elke gezin dat ingeschreven staat bij de Voedselbank mag op vertoon van de Voedselbankpas een keer per kwartaal speelgoed komen uitzoeken. Maar dat kan ook met een doorverwijzing van bijvoorbeeld maatschappelijk werk, het consultatiebureau, scholen en de Ouder- en Kindteams in Amsterdam. We hebben zo’n duizend bezoeken per jaar en we hebben echt genoeg speelgoed in huis voor iedereen!”

‛We hebben nog iets extra‛s: onze verjaardagskamer met nieuw speelgoed‛

Een keer per maand opent de Speelgoedbank zijn deuren in Buurt Activiteitencentrum Kolenkit (B.A.C.K.). “Daar hebben we een winkelachtige ruimte gemaakt, maar dan zonder kassa. Voor de kinderen die in het kwartaal dat ze de winkel bezoeken jarig zijn, hebben wij nog iets extra’s: onze verjaardagskamer. In die kamer hebben we alleen nieuw speelgoed dat is gedoneerd door onze sponsors, zoals fabrikanten. Maar met ons tweedehands aanbod is ook niets mis: dat wordt van te voren gekeurd, zorgvuldig schoongemaakt en is gegarandeerd van goede kwaliteit. We hebben ook een pop-up winkel in Amsterdam Noord.”

Niet alles wordt ingezameld. “Wij accepteren geen speelgoedwapens en willen dat kinderen écht spelen, dus ook geen spelcomputers en liever geen dvd’s. Speelgoed als Lego en Playmobil is nog steeds heel populair, maar we ontvangen ook graag bordspelletjes en buitenspeelgoed. Wat wij nastreven is echte interactie, dat kinderen samen dingen gaan ondernemen.”

Boeken

Om het lezen te stimuleren, krijgen kinderen na een bezoek een tas met boeken mee. “En we doen nog iets extra’s: aan het begin van elk schooljaar geven we de kinderen een rugtas met daarin een broodtrommel, een drinkbeker, een etui en pennetjes en schriften. Daarmee maken we niet alleen de kinderen, maar ook de ouders blij.”

Speelgoedbank Amsterdam is altijd op zoek naar vrijwilligers. “Iedereen is welkom, al is het maar een uurtje per maand. Wij kunnen mensen gebruiken die willen helpen met inzamelen, sorteren en uitdelen, maar ook die bijvoorbeeld verstand hebben van websites of fondsenwerving.”

De Speelgoedbank is er voor alle Amsterdamse kinderen met ouders die een voedselbankpas kunnen laten zien of een doorverwijzing (zie hierboven). Er is elke maand Speelgoedbank in B.A.C.K. (Activiteitencentrum Kolenkit, Bos en Lommerweg 361). De pop-up Speelgoedbank is eenmaal per kwartaal in Buurthuis Van der Pek (Heimansweg 33).

Agenda: 11 december, 10-12 uur: B.A.C.K. Meer info en data: speelgoedbankamsterdam.nl

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in