De Vrijheid van de Gedachte

Kunst in crisistijd? De musea zijn gesloten, maar gelukkig valt er buiten in Amsterdam nog van alles te zien. 

0
1186
Tekst Jos Verdonk

Eduard Weijgers is directeur van Kunstwacht, een bedrijf dat kunstwerken in de openbare ruimte beheert en zo nodig herstelt. “In Amsterdam gaat het Stadscuratorium – dat door de gemeente is benoemd – over de kunst in de breedste zijn van het woord. Deze instelling bepaalt welke kunst wordt aangekocht en waar welk kunstwerk komt te staan. Wij zijn een uitvoerende partij. Het is onze taak de kunst in de openbare ruimten jaarlijks schoon te maken. We verwijderen graffiti en eventueel brengen we er een beschermende laag aan. Het verplaatsen en opslaan van een kunstwerk doen we ook. We kopen dus niets zelf aan en komen pas kijken als een kunstwerk moet worden geplaatst of er al staat.”

Kunstwacht bestaat sinds 2002. “We zijn actief in tachtig gemeenten, van Maastricht tot Leeuwarden. Iedereen heeft bij ons zijn specialisatie: we hebben timmermannen en metaalbewerkers in dienst. De meesten werken er al meer dan tien jaar en onze medewerkers zijn zonder uitzondering erg handig. In Amsterdam is altijd een team aanwezig voor calamiteiten. Vaak kunnen we dezelfde dag nog ingrijpen. Zo voorkom je onveilige situaties en kun je ervoor zorgen dat een beschadigd kunstwerk niet verder achteruitgaat.”

Het Fijn Ding van Weijgers is het kunstwerk De Vrijheid van de Gedachte van Hildo Krop (1884-1970). “Dat is een prachtig beeld van mijn favoriete kunstenaar in Amsterdam. Krop heeft in een belangrijke periode voor Amsterdam – het interbellum – de stad enorm verfraaid met zijn beeldhouwwerken en brugbeelden. De Vrijheid van de Gedachte is niet alleen mooi, maar het beeld heeft ook een bijzondere geschiedenis. Het is in opdracht van PTT gemaakt voor bij de nieuwe telefooncentrale aan de Pieter de Hoochstraat. Op een gegeven moment kreeg het een nieuwe plek van inmiddels KPN. Bovendien is de vrijheid van gedachte een mooi thema. De gemeente heeft het beeld twee jaar geleden gekocht van KPN. Ze hebben naar een mooie plek voor dit beeld gezocht en dat is het Oranje-Vrijstaatplein geworden, recht tegenover het Stadsloket van Amsterdam-Oost. Wij hebben de plaatsing uitgevoerd.”

Kunstwacht beheert alleen al in Amsterdam zo’n 850 kunstwerken. Daarvan zijn een kleine honderd beeldhouwwerken en brugbeelden van de hand van Hildo Krop. Op de website van de gemeente staat een overzicht van alle kunstwerken die Kunstwacht in de stad beheert.

amsterdam.kunstwacht.nl/kunstwerken

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in