Er is weer circus in de stad vanaf 26 augustus. Circusbende is een totaalervaring met acrobatiek, mime, muziek, hiphop in het Erasmuspark en op de NSDM-Werf. Eerder dit jaar is Circusbende genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunsten. De helft van de programma’s is te zien op donatiebasis: je geeft wat je kunt geven. Mede-oprichter Do Verschragen over haar grote passie.

Als je haar vraagt wat er precies zo leuk is aan een circus kan Do Verschragen niet stoppen met praten: “Het is als vragen waarom je verliefd bent op iemand. Dat is niet alleen omdat iemand zulke mooie ogen heeft, maar het is alles bij elkaar wat diegene zo mooi maakt. Bij circus zijn dat de caravans die je ziet staan als je aan komt lopen, zij-aan-zij zitten op de tribune, de muziek, de artiesten, de hele entourage.”

Als ze dan toch een detail moet noemen: “Vorig jaar, twee clowns in een bootje op de Erasmusgracht. Als ze één wenkbrauw omhoog trekken, lig je al plat van het lachen.”

Samen met Chiva Bons richtte ze in 2018 Circusbende Festival op. Verschragen: “Wij brengen een nieuwe vorm van circus die anders is dan traditioneel circus. Dat laatste is act-applaus, act-applaus. Een hoge hoed. Een meneer in een jasje. Kostuums. Het publiek zit in een cirkel. Dat is een mooie traditie waar nieuwe vormen van circus niets aan af willen doen, maar waar ze wel andere soorten van kunst doorheen mengen. Er is veel ruimte voor experiment. Wij omschrijven onszelf als een groep fantasierijke dwarsliggers. Ons motto is ‘wat niet mag, dat kan nog steeds’.”

Voorproefje

Inmiddels komt de vierde editie eraan; één jaar moesten ze overslaan vanwege corona. Verschragen schetst een beeld van wat de bezoeker kan verwachten: “In het Erasmuspark komt onder andere de Italiaanse artiest Fabrizio Solinas, een jongleur die dieren nabootst. Zijn show is integer en intiem. Ook superblij zijn we met Compagnie LPM die vorig jaar één dag van te voren moest afzeggen vanwege een rugblessure. Na een succesvolle revalidatie zijn ze weer op tournee. Het is een gezelschap van drie jongleurs die grappig, snel en enthousiast zijn. Ze komen dichtbij het publiek.”

“Op de NDSM-werf hebben we onder meer Collectif Malunés met een trapeze en andere grote installaties daaromheen. Het Franse gezelschap Société Protectrice de Petites Idées treedt beide weekenden op met een andere voorstelling. In het Nederlands betekent hun naam Het Vennootschap ter Bescherming van de Kleine Ideetjes. Verwacht een overweldigende combinatie van acrobatiek, dans en muziek. Het is absurd en grappig, ik word er zelf helemaal door meegevoerd.”

Gratis?

“De artiesten die bij ons op het programma staan spelen op hoog niveau. Ons doel is om zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met professionele podiumkunsten. Zeggen dat iedereen welkom is, is niet voldoende. Je moet méér doen, dus geen dure tickets. Wij vonden het inspirerend dat bij een soortgelijk festival in Frankrijk 90 procent van het programma op donatiebasis was. Bij ons is dat dit jaar 50 procent. Daarnaast verkopen we tickets, wisselend van 6-15 euro (excl. korting met stadspas).”

“Hier in Nederland is het donatieprincipe nog niet zo bekend. We moeten de mensen nog een beetje meenemen in het idee van donatie. Bij de bezoeker liggen de vragen: wat vond je het waard? En: hoeveel kun je missen? Dit idee bevordert de betrokkenheid en de toegankelijkheid van cultuur. Vorig jaar doneerde een mevrouw vijgen uit haar tuin. Sommige mensen kwamen naar ons toe om te vertellen dat ze voor het eerst in hun leven theater hadden gezien.”

Circusbende Festival ontvangt subsidie van de gemeente Amsterdam, het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, VSBfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds. “Maar zelfs dan is het moeilijk om de financiering rond te krijgen,” zegt Verschragen. “Het festival wordt breed gedragen. Zo’n 300 mensen zijn betrokken bij de organisatie, waarvan 70 artiesten, 23 coördinatoren en 180 vrijwilligers. Vorig jaar bezochten meer dan 10.000 bezoekers ons festival. Ondanks de coronamaatregelen. Dat vind ik een groot compliment.”

© Willeke Duijvekam

“Circusbende is een uit de hand gelopen hobby”, zegt Verschragen, “die begon in Frankrijk. Op mijn 23e was ik daar aan het liften en kwam ik terecht bij circusfestival Chalon dans la Rue. Zelf kom ik niet uit een circusfamilie, het was de eerste keer dat ik zoiets zag. Ik was zo onder de indruk dat ik drie avonden achter elkaar dezelfde voorstelling bezocht. Een vrouw hing aan een trapeze, in een trouwjurk. Haar gezichtsuitdrukking was zo sereen terwijl ze iets ingewikkelds deed met haar benen. Ik herinner me nog meer ledematen, een popcornmachine die pruttelde, allerlei talen door elkaar. Dit nieuwe circus verbreedde mijn kijk op de wereld.”

“Het circus is een manier van leven. De artiesten doen dit niet náást hun gewone werk, ze reizen veel rond. En bij die leefstijl komt een hoop kijken, zo treden ze niet alleen op, maar repareren ze ook hun vrachtwagens en zetten de tent op. Alleen al het idee dat deze levenswijze mogelijk is, vind ik bevrijdend.”

Terug in Nederland zette ze samen met Chiva Bons een eigen festival op. Met hulp vanuit de kraakgemeenschap rondom ADM. Niet voor niets heeft het festival nu een kantoorruimte op een nieuwe vrijplaats achterin Amsterdam-Noord. Het Groene Veld biedt ruimte voor concerten, zowel buiten als binnen, en ateliers. Het terrein staat bezaaid met kunstwerken van metaal.

Ze kozen er sinds het begin bewust voor om hun festival middenin de stad te laten plaatsvinden en niet aan de rafelranden: “We wilden een breed publiek in contact brengen met nieuw circus. Daarom kozen we voor locaties als de NDSM-werf en het Erasmuspark.”

“Laatst stonden Chiva en ik met z’n tweeën in de ambtswoning van de burgemeester vanwege onze nominatie voor de Amsterdamprijs voor de Kunsten. Bizar, maar ook leuk en spannend om daar te staan. We kiezen alle optredens samen uit. Als we allebei die totaalbeleving ervaren, verliefd zijn als het ware, dan is dat doorslaggevend.”

Zie voor meer info: circusbende.nl/

Hoe werkt het?

Ongeveer de helft van de circusvoorstellingen zijn met kaartverkoop. Het terrein van Circusbende Festival is gratis toegankelijk. Hier vind je het muziekpodium, de randprogrammering, een circuspodium, eten, drinken en mogelijkerwijs andere verrassingen.
→ De andere helft van het programma is op donatie, hier mag je zelf beslissen wat je wilt geven en kijk je wat je kúnt geven. We geven een richtprijs bij iedere voorstelling. Voor deze voorstellingen kun je niet reserveren dus wees er op tijd bij.
→ Er zijn reguliere kaarten en kaarten met korting. Kaarten met korting zijn voor kinderen tussen de drie en twaalf jaar oud. Kinderen onder de drie jaar mogen gratis naar de voorstellingen mits de leeftijdsgrens dat toelaat.

Enkele voorstellingen 1 euro met stadspas met groene stip, alleen aan de kassa. Tip: ga op tijd in de rij staan

MUG Zomer 2022

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in