Projecten die mensen met een bijstandsuitkering de kans geven een eigen onderneming lijken succesvol, zo blijkt uit ervaringen bij enkele gemeenten.

Radiozender BNR maakte een rondgang langs de gemeenten Assen, Groningen, Rotterdam en Den Bosch, die alle vier met dergelijke projecten experimenteren. Drie van de tien deelnemers is binnen een paar jaar helemaal niet meer van een uitkering afhankelijk, zo concludeert BNR.

Gemiddeld begeleidden de vier gemeenten driehonderd mensen met een gemiddelde leeftijd van veertig jaar. Van hen verliet ongeveer 30% de bijstand. Sommigen vonden een baan, anderen gaan fulltime met hun onderneming aan de slag.

Niet alle starters even winstgevend

De winsten van de ondernemers verschillen overigens sterk, van gemiddeld €4.000,- per maand in Rotterdam, tot gemiddeld €500,- per maand in Den Bosch. Bij zo weinig winst, blijft aanvullende bijstand noodzakelijk.

Wethouder Huib van Olden van Den Bosch vindt het belangrijk dat mensen ‘die helemaal niets doen weer in de actiemodus komen’. Als ze niet van hun bijstandsuitkering afkomen, wat vooralsnog voor 70% van de deelnemers aan de projecten geldt, dan worden ze geactiveerd om vrijwilligerswerk te doen, zodat ze later gemakkelijker weer aan betaald werk komen.

Eigen Werk in Amsterdam

Amsterdam kent ook een regeling om vanuit de bijstand een eigen onderneming te starten. Het project Eigen Werk geeft starters advies, trainingen en hulp bij het opstellen van een ondernemersplan. Of een bijstandsgerechtigde in aanmerking komt voor deelname aan Eigen Werk wordt beoordeeld door adviseurs van Eigen Werk en de WPI-klantmanager. Er wordt gekeken naar motivatie, vaardigheden, bedrijfsconcept en persoonlijke omstandigheden. Ook niet bijstandsgerechtigde werkzoekenden kunnen in aanmerking komen.

Bron: Nu.nl
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in