In april kun je nog je belastingaangifte doen. Het kan de moeite lonen om te kijken of er interessante aftrekposten voor jou zijn. Kom je er niet uit, dan is er altijd hulp.

Heb je de blauwe aangiftebrief ontvangen, dan is aangifte verplicht. Wees je hiervan bewust. Verzuimen kan leiden tot een boete die kan oplopen tot €5.000 euro. Zonde als het zover komt, want wie weet pakt de aangifte in je voordeel uit.

Ontving je geen aangiftebrief? Kijk in je digitale berichtenbox op mijnbelastingdienst.nl. Kreeg je geen bericht maar heb je een inkomen? Dan moet je misschien toch aangifte doen. Vul op mijnbelastingdienst.nl een testaangifte in. Krijg je meer dan €16 terug of moet je meer dan €48 betalen, dan is aangifte verplicht.

Aftrekposten

De Belastingdienst vult veel gegevens voor je in, zoals loon en uitkeringen. Het lijkt verleidelijk het hierbij te laten. Maar hiermee kun je jezelf tekortdoen. De belastingdienst weet niet alles van je. Misschien zijn er interessante aftrekposten. Neem bijvoorbeeld studiekosten voor je werk. Sommige, zoals de kosten voor boeken en het collegegeld, zijn fiscaal aftrekbaar. Bewaar daarom alle bonnetjes, facturen en andere bewijzen als je een opleiding volgt. Let wel: er geldt een drempelbedrag voor teruggave van €250.

Dan één van de meest vergeten aftrekposten: zorgkosten. Vallen die niet onder het wettelijk verplicht eigen risico, check dan of die aftrekbaar zijn. Vervoerskosten voor ziekenhuisbezoek of aan artsen, dieetkosten, sommige tandartskosten, extra gezinshulp bij ziekten en alternatieve geneeswijzen als homeopathie en acupunctuur zijn wat voorbeelden van kosten die je als aftrekpost kunt invullen. Maar ook voor zorgkosten geldt een drempelbedrag. De hoogte hiervan is afhankelijk van je situatie. Pas als je erboven komt, heeft het zin ze als aftrekpost op te voeren.

Wil je weten welke zorg- en studiekosten fiscaal aftrekbaar zijn? Zie de site van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl

Hulp bij aangifte

Voor de meeste mensen is het invullen van de aangifte vrij eenvoudig. Heb je één enkele bron van inkomsten en weinig kosten voor zorg of studie, dan is het formulier snel ingevuld. Maar wat als de situatie wat complexer is? Als je bijvoorbeeld zzp’er bent, diverse banen hebt, of een uitkering combineert met werken in loondienst of als zzp’er? En wat als je Nederlands niet zo goed beheerst of de lastige woorden in de aangifte niet begrijpt?

Gelukkig is er deskundige hulp. Zo kunnen Belastingdienst, ouderenbonden en vakbonden helpen bij het invullen van de aangifte. Voor Amsterdamse minima is er de Belastingwinkel Amsterdam. Voorheen kon je de Belastingwinkel fysiek bezoeken, maar vanwege de coronamaatregelen is deze hulp nu online.

Ook de Bijstandsbond helpt bij het invullen van het formulier. Dit kost 10 euro, maar het is gratis voor leden.

Ten slotte kun je als zzp’er de hulp vragen van een boekhouder of accountant. Bedenk wel dat dit geld kost. Ga daarom te rade of dit lonend is. Verwacht je veel terug te krijgen? Heb je bijvoorbeeld veel uitgaven gedaan voor je werk, zoals scholing? Dan heb je mogelijk veel aftrekposten en kun je de investering in deze professionals ruimschoots terugverdienen.

Deskundigen kunnen je helpen in het oerwoud die de aangifte soms lijkt te zijn en kunnen je ook wijzen op aftrekposten waar je nooit opgekomen was. Schroom daarom niet iemand in te schakelen ook al lijkt je aangifte nog zo eenvoudig. Je weet nooit wat eruit te halen valt.

Je kunt de aangifte doen tussen 1 maart en 1 mei 2021. Het is mogelijk uitstel te vragen tot 1 september.

De Belastingwinkel Amsterdam is telefonisch bereikbaar op maandag en donderdag via 020 525 8611

De Bijstandsbond houdt spreekuur op dinsdag en donderdag van 11.00 tot 16.00 uur op de Da Costakade 162. Op werkdagen bereikbaar op 020 689 8806 / 618 1815.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in