Avondklok gaat uur later in

0
865

De avondklok gaat woensdag 31 maart een uur later in. Meer versoepelingen zitten er voorlopig niet in. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames laat dat niet toe. Dat zei premier Mark Rutte op zijn meest recente persconferentie.

Dat betekent dat de terrassen voorlopig niet open kunnen, dat winkelen nog steeds niet spontaan kan, dat het hoger onderwijs nog niet open kan en dat café’s, restaurants, fitnesscentra, bioscopen, theaters, zwembaden, sauna’s en alles wat het leven leuk maakt de deuren nog even gesloten moeten houden. De corona-maatregelen (lockdown) zijn met drie weken verlengd tot en met dinsdag 20 april.

De enige uitzondering is dat de avondklok met het ingaan van de zomertijd (woensdag 31 maart) om tien uur in plaats van negen uur in gaat. Zo kunnen meer mensen profiteren van (hopelijk) mooie lente-avonden. Rutte snapt dat het ongeduld en de maatschappelijke onrust groot is. Hij beloofde dat het kabinet tussentijds versoepeling  mogelijk zal maken zodra het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames dat toelaat.

Geen eiland

Aangezien Nederland geen eiland is en de ons omringende landen ook een strenge lockdown kennen, verlengt het kabinet het dringende advies om niet naar het buitenland te reizen tot zaterdag 15 mei. Rutte hoopt dat er in de zomervakantie weer meer kan, omdat de meest kwetsbare mensen en 60-plussers dan waarschijnlijk zijn gevaccineerd.

Rutte vindt het logisch ‘dat we het zat zijn,’ maar voegde er aan toe dat we eerder naar het normale leven terug kunnen als we ons aan de basisregels houden. Dat betekent: bij klachten thuisblijven en je laten testen, en regelmatig je handen wassen. Uit onderzoek blijkt dat nog maar de helft van de bevolking zich aan die basisregels houdt. Ook zouden mensen het steeds moeilijker vinden om anderhalve meter afstand tot elkaar te houden.

Goed nieuws

Volgens Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, is er ook goed nieuws: nu steeds meer ouderen worden gevaccineerd, raken ook steeds minder ouderen besmet en komen er fors minder mensen aan corona te overlijden. Maar dat kan niet verhelen dat we inmiddels in een derde golf van corona-besmettingen zijn aangeland, waardoor ook meer ziekenhuisbedden bezet worden door corona-patiënten.” De Jonge probeerde de moed er in te houden. “Wanneer die derde golf op zijn hoogst is, is onzeker, maar zeker is wel dat vaccineren helpt en dat het vaccineren steeds sneller gaat.”

Afgelopen week werd de twee miljoenste prik gezet. Begin april moeten dat er drie miljoen zijn. Half april moeten er vier miljoen prikken zijn gezet, mits de vaccins op tijd worden geleverd. Half april, is de verwachting, moeten de meeste mensen met een hoog medisch risico en de meeste 80-plussers hun eerste prik hebben gehad. Begin mei moet dat gelden voor alle 70-plussers.

Toegangstesten

Half mei geldt dat voor de 60-plussers en half juni moeten ook de meeste de 50-plussers hun vaccin hebben gehad. De veertigers en dertigers zijn in juni aan de beurt. De twintigers kunnen eind juni, begin juli geprikt worden. Daarmee moet zo’n tweederde van de bevolking zijn gevaccineerd.

Om evenementen, zoals voetbalwedstrijden, theaters en dance-events, weer mogelijk te maken (gedacht wordt aan 1 mei) worden momenteel proeven gedaan met teststraten en toegangstesten. Als die testen op tijd beschikbaar zijn, kan het hoger onderwijs vanaf 26 april weer één dag in de week de deuren openen. 

Tweede vaccinstraat

De Amsterdamse GGD vaccineert momenteel mensen tussen de 75 en 80 jaar. Dat gebeurt in de RAI en vanaf 18 maart ook in sportcentrum Caland in Nieuw-West. Wie daar een vaccinatie ontvangt, krijgt het Pfizer- en Moderna-vaccin. Daarmee moet je twee keer worden geprikt, tenzij je al corona hebt gehad. In dat geval is één keer voldoende.

De GGD is inmiddels weer begonnen met het toedienen van het AstraZena-vaccin aan mensen in de zorg. Ook huisartsen prikken met dit vaccin 60-64-jarigen, maar ook mensen met het syndroom van Down en mensen met extreem overgewicht.

Intussen laten steeds meer mensen zich op corona testen. In de week van 8 t/m 14 maart testten in Amsterdam 1.662 positief op corona. In die week nam in de hele regio Amsterdam-Amstelland het aantal mensen dat corona bleek te hebben in die week met 19 procent toe.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in