Armoedeminister Schouten kan alleen de pijn wat dempen

1
944

Volgend jaar gaan de lagere middeninkomens minder belasting betalen, zo beloofde minister Carola Schouten (armoedebeleid) onlangs in Nieuwsuur.

Het actualiteitenprogramma besteedde aandacht aan mensen met een baan en een goed salaris die door de gestegen prijzen, vooral die van energie, niet meer kunnen rondkomen.
Kraanmachinist Martin komt 400-500 euro in de maand tekort en heeft er een baantje als kok bij moeten nemen, schoonmaakmanager Saida, moeder van twee kinderen, werkt al 38 uur, maar ziet haar spaargeld slinken.

Will van Schendel, directeur van De Sociale Maatschap in Amsterdam-Noord, helpt meestal mensen in de bijstand met geldproblemen, maar de laatste tijd kloppen ook werkenden, zoals zorgmedewerkers en politiebeambten, bij haar hulpinstantie aan.

Tot slot melde een medewerker van energieleverancier Vattenfall dat het aantal mensen met betalingsproblemen de laatste weken, nu de energietarieven met 40 procent zijn gestegen en dat het aantal mensen met een betalingsachterstand met 10 procent is gestegen.

In een reactie op de reportage, zei minister Schouten tegen Nieuwsuur dat het kabinet al het nodige doet. Zo heeft het kabinet meer dan zes miljard uitgetrokken om de belasting op brandstof en energie te verlagen en volgend jaar hoeven de lagere middeninkomens minder belasting te betalen. Ook zijn er plannen om het minimumloon te verhogen, ook al gaat dat pas in 2024 in.

In navolging van premier Rutte beklemtoonde Schouten echter dat de energielasten zó snel zijn gestegen, wat voor driekwart de hoge inflatie veroorzaakt, dat het kabinet dit niet alleen kan oplossen. ‘We kunnen niet alle pijn wegnemen, alleen wat dempen.’

Ze deed ook een beroep op werkgevers om te kijken waar de lonen verhoogd kunnen worden en adviseerde iedereen die niet kan rondkomen dat ook bij de gemeente te melden, om te kijken of er nog regelingen zijn waarvoor je in aanmerking kan komen.

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

  1. Duidelijk artikel en mooie vooruitzichten voor de middeninkomens. Hardwerkende mensen horen niet zo erg in de (geld)problemen te komen. Fijn dat Amsterdam mensen in nood helpt!

    Ik ben benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in