‘Mensenrechten geschonden bij toeslagenaffaire’

1
660
Bij de kinderopvang-toeslagenaffaire zijn óók mensenrechten geschonden, stelt Amnesty.
De Belastingdienst gebruikte volgens de mensenrechtenorganisatie methodes (algoritmes) bij het controleren van aanvragen voor kinderopvangtoeslag. Die manier van controleren zou tot etnisch profileren hebben geleid, waarbij mensen met een bepaalde afkomst er uit worden gezeefd. Ook zouden daarmee mensen uit de lagere sociale klassen extra zijn geraakt. Organisaties die sociale voorzieningen uitvoeren, automatiseren hun werkprocessen hoe langer hoe meer. Op zich is daar niks mis mee, vindt Amnesty, maar bij het controleren van de aanvragen, op juistheid en op fraude, maakt de Belastingdienst gebruik van een risicomodel dat het niet hebben van de Nederlandse nationaliteit als een risico ziet.
Mensen in die categorie hebben daardoor uiteindelijk een grotere kans om (onterecht) als fraudeur te worden bestempeld. De aanname dat bepaalde bevolkingsgroepen eerder geneigd zijn fraude te plegen, wijst op vooroordelen en ongelijke behandeling door de Belastingdienst, aldus Amnesty.
De Nederlandse overheid zegt maatregelen te hebben genomen om herhaling van de toeslagenaffaire te voorkomen. Amnesty vindt echter dat die maatregelen op alle fronten tekort schieten. Zo zou het toezicht op de bij het inschatten van risico’s gebruik algoritmes ondermaats zijn. Amnesty is niet tegen het gebruik van algoritmes, maar vindt dat de bescherming van mensenrechten bij het gebruik daarvan beter moet.
advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in