Aanspoelsel uit andere wereld

Wat museumbezoekers verbergen, tonen weekdieren wel trots. Dit uitwendig geraamte heet exoskelet. Malacologen houden zich bezig met weekdieren en hun schelpen.

0
1191
Tekst Jos Verdonk | Beeld Erik Veld

Babet van Lier is initiator, directeur en drijvende kracht van het piepkleine doch charmante Schelpenmuseum aan de Czaar Peterstraat. “Sinds mijn kindertijd heb ik al iets met schelpen. We gingen vroeger altijd met vakantie naar Frankrijk. Dan liep je over het strand en raapte gedachteloos een schelp op.”

Misschien niet geheel toevallig trouwde de schelpenliefhebster met een bioloog. “Pas veel later, ben ik me écht in schelpen gaan verdiepen. Dit keer was ik met mijn man in Frankrijk en we bezochten een schelpenmuseum. Ik had geen idee dat het schelpenrijk zo groot is: er zijn honderdduizenden soorten en het schelpenrijk is na het insectenrijk de grootste in het dierenrijk.”

Het Schelpenmuseum is een uitstekende plek om een illusie armer te worden. Als je een schelp aan je oor drukt, is het niet de zee die je hoort. Van Lier lacht. “Je hoort de bloedsomloop in je oor. Maar het is fascinerend dat mensen zulke magische gedachten hebben. Schelpen komen uit dat gebied waar mensen niet komen: het is aanspoelsel vanuit een wereld waarin wij niet kunnen leven. De gedachte dat je de zee zou kunnen horen in een schelp, is het verlengstuk van dat je wil weten wat er onder die zee leeft, dat grootste deel van onze aarde dat wij niet kennen.”

Het Fijn Ding van Van Lier past ruim in de palm van haar hand. “Dit is de zeldzame wedding cake shell. Die komt uit Tasmanië., maar daar zul je hem niet snel vinden. Ze vinden hem daar op een bruidstaart lijken. Normaal zit hij diep in het zand verborgen. Er zijn al gauw twee stormen voor nodig om hem aan een kust te laten stranden. Ik vind tweekleppige schelpen zoals deze mooi en ook het meest romantisch, maar dat is heel particulier. Kijk nou naar die mooie geschubde rand. Vind je hem niet prachtig?”

De toegang tot het Schelpenmuseum is gratis. Er is een fraaie, houten kast met een permanente expositie. Daarnaast kun je daar schelpen kopen en alles wat met schelpen te maken heeft, tot schelpentheelepeltjes en -gebaksvorkjes aan toe.

Van Lier wil met haar museum alleen een publieksfunctie hebben. “Wetenschap is leuk, maar ik wil aan de gewone mensen laten zien hoe mooi schelpen zijn en dat het de moeite waard is daar zuinig op te zijn, want schelpen worden bedreigd door de verzuring van de zeeën.”

Het Schelpenmuseum, Czaar Peterstraat 249
toegang gratis; wat kopen wordt gewaardeerd
schelpenmuseumamsterdam.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in