Fokko A. Schepel is behalve handelaar in koffie, thee en koffiemachines de bedenker en webmaster van vrekkenpagina.nl. Die site lag een beetje stil, maar wordt vanaf dit jaar weer actief. Ook gaat Schepel komend jaar een rolletje vervullen in het televisieprogramma ‘Geubels en de Hollanders’ en werkt hij aan een theaterprogramma over besparen en duurzaamheid.

“Ik ben in 2008 begonnen met mijn Vrekkenpagina. Ik hoorde mensen zuchten, klagen en steunen over hoe moeilijk ze het hadden, maar sommigen gingen wel vier keer per jaar met vakantie.

Er zit heel veel lucht in huishoudens: druk die lucht er maar eens uit en zie wat je overhoudt. Over het algemeen gaat het financieel soms wat beter en dan weer wat minder. Door met bepaalde onzinnige uitgaven te stoppen of ermee te minderen kun je verder leven met hetzelfde comfort en kwaliteit van leven.

Ik zal wat voorbeelden geven. Ik betrapte mezelf er deze winter op dat ik op de bank zat met een T-shirt aan en dacht: ‘laat ik de verwarming wat hoger zetten’. In plaats daarvan kun je ook een vest aandoen en je Spaanse sloffen. Dat scheelt vijf graden verwarmen en daarmee lever je niks in. Sterker nog: het levert wat op!”

Ik probeer elk jaar tien procent te besparen op mijn energiegebruik. Natuurlijk wordt dat steeds lastiger, maar ik maak nog elk jaar vorderingen. Recentelijk heb ik alle kieren in huis gedicht, met kit en pur en dergelijke. Dat is even een middagje werk, maar levert duurzame besparing op.

Nog een voorbeeld: als je gewend bent om een bepaald merk jenever of korenwijn te drinken en dat wat duur vindt worden, kun je een keer een B-merk proberen. Proef je het verschil ook echt? Niet iedereen is een fijnproever.

Je kunt het ook andersom doen: als je kiest voor bijvoorbeeld iets duurdere koffie van een beter kwaliteit, blijft de smaak langer hangen. Je hebt dan minder koffie nodig om ervan te genieten en er meer plezier van.

Met mijn vriendin heb ik ons televisiekijkgedrag geanalyseerd. We kwamen er achter dat we bijna nooit naar commerciële zenders kijken. Ik heb mijn kabelabonnement opgezegd en zo’n digitenne-kastje gekocht. Daarmee kun je NPO 1, 2 en 3 ontvangen en de regionale zender. Zo’n kastje kost zo’n tachtig euro en dan heb je geen abonnement meer nodig. Die kosten heb je er dus zo uit.

Nog een andere tip: wij gaven best veel geld uit aan kaartjes voor theatervoorstellingen en popconcerten. Daar komen dan nog de kosten bij voor parkeren, een hapje en een drankje. In plaats van naar de Ziggo of Carré kun je ook naar kleine lokale buurttheatertjes gaan. Ook daar gebeuren genoeg leuke dingen. Komend jaar gaan we alleen maar naar zulke kleine dingen toe: je kunt er met de fiets naar toe, bent eerder thuis en steunt er je eigen buurt of regio mee.

Ja, je mag me gerust een vrek noemen. Ik zie dat als een geuzentitel. Ik ben opgegroeid in de Radijsstraat, de armste straat in Groningen, dus ik ken de achtergrond van veel MUG-lezers. Als je een klein inkomen hebt, kun je niet zeggen dat je dit of dat moet doen. Dat zou aanmatigend zijn. Wat ik wel kan aanraden is positief te blijven: met humor en een beetje hoop kom je een heel eind. Als je gezond bent en een lach op je gezicht hebt dan is het leven al goed, heb ik gemerkt.”

vrekkenpagina.nl

Marieke Henselmans is freelance journalist en heeft onder andere voor de Volkskrant, Algemeen Dagblad en Het Financieele Dagblad geschreven. Daarnaast publiceerde ze zo’n twintig boeken over besparen, omgaan met geld, opvoeding en (recent) de financiële kant van uitvaarten (Laat je niet kisten door de commercie, 2017). Ze is ook ervaringsdeskundige: ooit maakte ze een ‘minder goede start’ als alleenstaande moeder, moest ze rondkomen van een laag loon met aanvullende uitkering. Ze is de zelfbenoemde Bespaarkoningin van Nederland en professor Besparen aan de universiteit van Badhoevedorp (haar woning).

“Als mensen willen of moeten gaan besparen denken ze eerst meestal aan grote dingen, maar daar zijn er maar een paar van: denk aan zaken als stoppen met roken of een auto wegdoen. Niet iedereen heeft een auto of rookt. Veel beter is besparen op kleine dingen. Daar heb je er namelijk heel veel van en die tellen lekker op bij elkaar.

De rode draad in mijn leven als consument is het vooroordeel dat als iets duur is het ook goed is. Dat is eigenlijk zelden zo.

Ik zal wat voorbeelden geven. Laten we eens beginnen bij de broodtrommeltjes van de kinderen. Die kun je vullen met meergranenproducten, aanstellersbrood noem ik dat, maar ook met doodgewoon bruin volkoren. Je kunt ambachtelijke gesneden kaas bij het kaasboertje halen, of kaas per kilo bij de Lidl of Aldi. In plaats van smoothies kun je gewoon halfvolle melk meegeven en in een product als appelstroop zit gezonde ijzer en is heel goedkoop. Als je tien jaar broodtrommeltjes vult voor een kind – van vier tot veertien, zeg maar – kun je zo zo’n vijfduizend euro besparen. Daarmee kan je kind later zijn rijbewijs halen.

Nee, dat is niet zielig. Mijn zoons zijn inmiddels volwassen kerels. Ik heb ze in hun consuminderjeugd echt niet Noord-Koreaans afgeknepen. Wat het beste is voor een kind wordt vaak verward met het wat het duurste is. Het beste voor een kind is een goede sfeer in huis, gezelligheid, dat je rommel en herrie mag maken en lekker kan spelen.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Alles wat in de supermarkt gesneden, geprakt of al voor je in een potje gedaan is dat is duur. Neem nou die zakjes gesneden sla, die ook nog eens steeds kleiner worden: ijsbergsla met een paar snippertjes rucola erin. Een keer niezen en je sla is weg! En dan zitten er nog van die bruine randjes aan ook.

In plaats van die zakjes sla kun je een hele krop kopen en die zelf snijden. ‘Mix is niks’ dat is het geheugensteuntje. Het geldt ook voor kruidenmixen en pasta­sauzen: ja, alles is drie keer duurder als je het in een potje koopt.

En let op als iets €1,79 kost. Zoals zo’n schudflesje pannenkoekenmix – alweer een mix! – waar je alleen water bij moet doen. Belachelijk! Met een kilo bloem, twee liter melk en een paar eieren bak ik pannenkoeken voor de hele straat. €1,79 is het hoogste bedrag dat nog goedkoop voelt.

(pannenkoeken)mix = niks | © Erik Veld
(pannenkoeken)mix = niks | © Erik Veld

Nog wat algemene tips en suggesties. Maak meteen een overzicht als er geld binnenkomt. Dat hoeft niet in Excel of in een boekhoudprogramma op de computer, maar kan gewoon in een schriftje. Noteer je maandsaldo, kijk of daar nog dingen afgaan en trek dat er af. Deel vervolgens het bedrag dat je overhoudt door vierenhalf: dan weet je wat je per week te besteden hebt. Neem per week geld op en betaal zoveel mogelijk contant. Zo zie je concreet voor je neus wanneer de voering van je portemonnee in zicht komt en je aan de rem moet gaan trekken.

advertentie Regenboog Groep

En ten slotte wil ik een pleidooi houden voor de openbare bibliotheek. In de bieb kun je voor de prijs van één boek per jaar lezen wat je wilt. Je kunt thuis de verwarming laag zetten en er een middagje gaan zitten, als de kinderen naar school zijn. Je kunt er alle kranten en tijdschriften lezen, mensen ontmoeten en soms koffie drinken. De bieb is gewoon hartstikke fijn!”

Meer lezen om te besparen? MUG Magazine geeft 10 exemplaren weg van Consuminderen met kinderen van Marieke Henselmans. Interesse? Mail uiterlijk 31 januari naar service@mugweb.nl onder vermelding van
‘consuminderen’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in