VVD: hardere straf bewoner probleemwijk

Weinig animo voor extra straf voor armere bewoners probleemwijken

0
248

VVD-leider Klaas Dijkhoff pleit er in het AD voor om criminaliteit in probleemwijken twee keer zo zwaar te bestraffen. Veel bijval krijgt de VVD niet. Zelfs coalitievrienden D66 en CDA zien er weinig in.

Dijkhoff wil wijken aanwijzen waarin meer dan 50 procent van de inwoners van niet-westerse afkomst is, met grote werkloosheid, criminaliteit en een gemiddeld laag opleidingsniveau. Hij stelt een pakket maatregelen voor om dat soort wijken te ‘verlichten’. Lukt dat niet goedschiks, dan kwaadschiks door wie niet meewerkt op kinderbijslag of uitkering te korten. ‘Het gaat mij niet om bestraffen, maar mensen te verheffen. Welwillenden bevrijden en kwaadwillenden harder aanpakken. Soms moet je minder liberale middelen gebruiken om een doel te bereiken. Ik zou het verlichtingswijken willen noemen, want dat is wat mensen in die wijken niet hebben doorgemaakt’, aldus de VVD-fractievoorzitter in het Algemeen Dagblad (AD). Dijkhoff wil overigens niet alleen straffen maar ook goed gedrag belonen en discriminatie op de arbeidsmarkt aanpakken.

Onderdeel van zijn ‘verlichtingsplan’ is het invoeren van zwaardere straffen voor plegers in probleemwijken. Criminaliteit in probleemwijken moet dubbel zo hard worden bestraft, vindt de VVD. Volgens het AD, dat een rondje Twitter aflegde en juristen raadpleegde, kan Dijkhoff niet op bijval uit justitiële hoek rekenen. Strafrechtexperts noemen het idee onhaalbaar en een voortijdige 1 april-grap. Ook de Tweede Kamer reageert matig enthousiast. CDA-leider Sybrand Buma verwijt Dijkhoff het ronselen van een onschuldig kind in Amstelveen blijkbaar minder ernstig te vinden dan het ronselen van een onschuldig kind in Amsterdam-West. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold noemde het ‘onbestaanbaar dat je in Nederland de locatie bepalend maakt voor de straf’.

Ook D66-fractieleider Alexander Pechtold zei niets te zien in het plan van de coalitiepartner. ‘Het is natuurlijk onbestaanbaar dat je in Nederland de locatie bepalend maakt voor de straf. Dat is idioot. Er gebeuren vreselijke dingen in wijken, maar je wilt toch niet dat een afrekening in het criminele circuit in de ene wijk anders wordt aangepakt dan in de andere wijk? Het zou toch van de zotte worden?’

Analyse

Met probleemwijken bedoelt Klaas Dijkhoff vooral wijken met veel mensen met een immigratieachtergrond; over ‘witte’ achterbuurten heeft de VVD’er het niet. Dat geeft zijn pleidooi een onbedoeld discriminerend tintje… onbedoeld want Dijkhoff pleit ook nadrukkelijk voor een strengere aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt. Of dat genoeg compenseert, is echter de vraag. Denk-voorganger Tunahan Kuzu schamperde al dat zijn VVD-collega blijkbaar ‘PVV-corvee’ had.

Jongeren uit probleemwijken, met een niet-westerse achtergrond, zullen tegenwerpen dat er allang sprake is van klassenjustitie, dat zij vanwege hun immigratieachtergrond en postcode nu al sneller worden aangehouden én vaak zwaarder gestraft. Vers in het geheugen staat ook nog de dubieuze aanhouding van de zwarte rapper Typhoon in 2016 ‘omdat de politie de grootte van zijn auto in combinatie met zijn huidskleur verdacht vond’. Bij het gegeven dat relatief meer allochtonen crimineel gedrag vertonen, plaatsen wetenschapper sowieso grote vraagtekens.

Vernieuwend is Dijkhoffs luchtballonnetje allerminst, nog los van zijn verwijzing naar Denemarken als voorbeeld. Een berucht ander voorbeeld van Dijkhoffs pleidooi voor het zwaarder straffen van mensen in achterstandswijken is de Amerikaanse three strikes-wetgeving. Zelfs voor lichte vergrijpen als winkeldiefstal kan een recidivist in de VS jaar 25 jaar cel tegemoet zien. Het zijn daar overwegend arme mensen, in achterstandswijken, met weinig kans op verbetering van hun levenspeil en vaak gekleurd, die voor jaren in de bak belanden. Geen andere ‘rijk’ westers land kent zo’n hoge criminaliteit, dito aantal gedetineerden en verslaafden als de VS. Bijzonder effectief lijkt de harde aanpak niet. Integendeel, politie en justitie staan voortdurend ook zelf in de beklaagdenbank op verdenking van klassenjustitie en zelfs gewelddadig (politie) racisme.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here