Verdien meer met WIA/Wajong

Arbeidsongeschikten met een baantje kunnen netto veel meer geld overhouden door hun uitkering over te hevelen naar de werkgever. Dat kan honderden euro’s schelen, ontdekte administratieconsulent Ed Beemsterboer.

2
8789
© Gabriël Kousbroek
© Gabriël Kousbroek
Tekst Marcel Schor | Beeld Gabriël Kousbroek

Gedeeltelijk arbeidsongeschikten met een wao-, wia- of wajong-uitkering en daarnaast een baantje kunnen tientallen euro’s extra per maand overhouden. Dat vereist een simpele wijziging in de loonadministratie van de werkgever. Eigenaar Ed Beemsterboer van administratiekantoor Plusadmin heeft dat ontdekt. Op zijn website staat dat hij dit jaar al meer dan honderd klanten heeft geholpen.

“Werkenden hebben recht op arbeidskorting; uitkeringsgerechtigden zonder betaald werk dus niet”, begint Beemsterboer. De arbeidskorting wordt hoger naarmate iemand meer loon krijgt, tot een maximum. De maximale arbeidskorting bedraagt dit jaar €3.249,-. Hoe meer een werknemer met een laag inkomen verdient, hoe hoger de korting en dus het belastingvoordeel. Let wel, tot een jaarinkomen van €33.112,-. Daarna bouwt de arbeidskorting weer af.

Maar iemand die maar héél weinig betaalde uren maakt, heeft ook maar weinig arbeidskorting. Tot zo’n €9.500,- maximaal zo’n €150,- per jaar. En dat kan veel meer zijn, ontdekte Beemsterboer: “Wanneer je je wao-, wia- of wajong-uitkering niet door uitvoeringsinstelling UWV laat betalen maar door je werkgever, dan mag de werkgever over het gehele bedrag van loon én uitkering de arbeidskorting toepassen. Dat betekent een hogere arbeidskorting en dat scheelt honderden euro’s.”

Het is volledig legaal, benadrukt Beemsterboer. “Het mag gewoon. De Belastingdienst gaat ermee akkoord vanuit de gedachte dat het voor werkgevers te ingewikkeld is om over loon en uitkering verschillende loonheffingen te berekenen.”

Hoe hoog het voordeel is, hangt af van de persoonlijke situatie. “Dat kan oplopen van een paar tientjes tot honderden euro’s per maand. Eén dag werken per week kan al flink aantikken, zowel bij een laag als een hoog uurloon. Wie gedeeltelijk arbeidsongeschikt is, gaat er in inkomen enorm op achteruit. Elk tientje erbij is mooi meegenomen.”

Geen invloed op toeslagen
Er zit geen addertje onder het gras, verzekert Beemsterboer. “Je wordt niet gekort op de uitkering. Het UWV kijkt alleen naar het brutoloon en dat verandert niet. Ook je huur- en zorgtoeslag blijven hetzelfde. Het bruto jaarinkomen blijft namelijk gelijk en is bepalend voor de toeslagen. Ook voor de aangifte inkomstenbelasting heeft het geen gevolgen.”

De werkgever krijgt van het UWV geen inzicht in de medische gegevens van de werknemer. De enige voorwaarde voor het overhevelen van de uitkering is medewerking van de werkgever. “Die moet eenmalig een kleine mutatie in de loonadministratie doen.” En de uitkeringsgerechtigde moet zelf het UWV schriftelijk machtigen om de uitkering naar de werkgever te sturen. “Dit kan helaas niet met terugwerkende kracht.”

Wel zelf regelen
Het verbaast Beemsterboer dat zijn ontdekking niet op grote schaal wordt toegepast. “Het UWV is niet verplicht om het aan cliënten te melden. Ze maken uitkeringen over en meer doen ze niet. Van de Belastingtelefoon word je niet wijzer, misschien hebben ze het te druk of weten ze het echt niet. De meeste salarisadministrateurs die ik spreek, kennen het ook niet. Ik merk wel dat de mensen om wie het gaat het niet altijd durven te vragen aan hun werkgever. Ze weten niet altijd goed hoe ze het moeten aanpakken.”

Het kabinet heeft besloten dat de arbeidskorting volgend jaar omhoog gaat. Dat betekent nog meer voordeel. Er waren afgelopen juni 228.000 gedeeltelijk arbeidsongeschikten volgens het UWV. Wanneer die naast hun uitkering massaal aan de slag gaan en hun uitkering overhevelen naar de werkgever, zou dat wel eens kunnen uitdraaien op weer een financiële strop voor de Belastingdienst.

De ‘methode Beemsterboer’ is door MUG gecheckt bij UWV en Belastingdienst, die bevestigden dat de constructie legaal is.
Administratie- en belastingadvieskantoor Plusadmin: 06 2007 6439 of
plusadmin.nl/over-ons/
Tarieven variëren van eenmalig €99,-
tot €199,-
advertentie Regenboog Groep

2 REACTIES

  1. Ik heb ervaring hiermee en ik ben er niet positief over. Het maakt het onnodig ingewikkeld omdat UWV met voorschotten werkt en de werkgever dit niet of pas later aanpast. Dit leidt weer tot terugvorderingen of nabetalingen van enerzijds de werkgever op het UWV en anderzijds de werkgever op de werknemer. Alleen bij een hele hoge uitkering lijkt me dit echt rendabel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in