Van Ark belooft beterschap bij schuldinning overheid

De Belastingdienst gaat nog dit jaar de beslagvrije voet respecteren bij het innen van belastingschuld. Ook de inning van teveel uitkeringen toeslagen gaat op de schop. Gemeenten worden geacht straks met de Vroeg Erop-aanpak aan de slag te gaan. En ze krijgen meer ruimte om gegevens van schuldenaren te delen. Dit alles om volksziekte nr. 1 ‘schulden’ aan te pakken.

0
444
Aanbieding Manifest Schuldvrij aan staatssecretaris Van Ark | Beeld Ministerie SZW
Aanbieding Manifest Schuldvrij aan staatssecretaris Van Ark | Beeld Ministerie SZW

De Belastingdienst stopt met het automatisch afschrijven van bedragen tot €500,- bij mensen met belastingschuld. Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) van Sociale Zaken belooft dat deze maatregel om de schuldproblematiek aan te pakken nog dit jaar wordt uitgevoerd. Ook het beslag leggen op toeslagen gaat op de schop. En de Vroeg Erop-aanpak wordt standaard in de schuldenaanpak door gemeenten.

De Belastingdienst moet op een andere manier schulden innen bij mensen met problematische schulden. Nu vormt de wijze van invordering een groot probleem voor mensen met schulden. De Belastingdienst schrijft automatisch bedragen tot €500,- van de rekening van een belastingschuldige af, zonder rekening te houden met wat iemand dan nog overhoudt. De Belastingdienst gaat de beslagvrije voet – het bedrag dat iemand minimaal moet overhouden om van te leven – standaard vooraf toepassen, in plaats van schulden automatisch te vorderen.

De overheid als grootste schuldeiser

De Wet Vereenvoudiging Beslagvrije Voet wil een eind maken aan de overheid als grootste veroorzaker van problematische schulden. Maar de wet heeft vertraging opgelopen. De Tweede Kamer heeft om gevraagd om toch tempo te maken, ten behoeve van mensen die door het huidige handelen van de Belastingdienst te weinig geld overhouden om van te leven.

Een andere maatregel die vertraging oploopt, is het ook toepassen van de beslagvrije voet bij dwangverrekening van toeslagen. Nu is het nog zo dat de Belastingdienst teveel uitgekeerde toeslagen direct verrekent, zonder rekening te houden met de vraag of iemand daar niet door in grote financiële problemen komt. Van Ark schrijft de Kamer ernaar te streven dat dit jaar nog te veranderen maar durft dat nog niet toe te zeggen.

Gegevens makkelijker delen en vroegsignalering

Verder wil de staatssecretaris gemeenten vergaande bevoegdheden geven om te voorkomen dat burgers diep in de schulden raken. Dat gaat vooral om het delen van informatie. De gemeente moet nu nog bij alle betrokken instanties apart langs, zoals nutsbedrijven, woningcorporaties, zorgverzekeraar, CJIB en deurwaarders. Degene die schuldhulp zoekt, dient dan per instantie toestemming te geven voor het gebruik van zijn gegevens. Dat moet eenvoudiger en vooral sneller. Het gaat daarbij ook om instanties als SVB, de Kamer van Koophandel en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Van Ark wil dat gegevens makkelijker kunnen worden gedeeld, maar pas nadat degene die hulp zoekt daar toestemming voor heeft gegeven. De Autoriteit Persoonsgegevens wordt nog om advies gevraagd. 

Mensen wachten vaak te laat met het zoeken naar hulp. Van Ark wil dat woningcorporaties de gemeente laten weten als een huurder twee maanden huurachterstand heeft. Energie- en drinkwaterleveranciers moeten betalingsachterstanden bij drie maanden aan de gemeente melden, en de zorgverzekeraar na vier maanden. Het is vervolgens aan de gemeente om bij twee meldingen actie te ondernemen.

Deze ‘vroegsignalering’ lijkt een landelijke implementatie van de Vroeg Eropaf-aanpak zoals een aantal gemeenten – ook Amsterdam – die al enkele jaren toepassen. De vorige staatssecretaris op Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) toonde zich een groot fan van de Amsterdamse Vroeg Eropaf-aanpak. Van Ark hoopt dat het wetsvoorstel dat de vroegsignalering regelt én gemeenten meer bevoegdheden geeft in de loop van 2020 van kracht wordt.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here