Steunpilaren van de stad, deel 2: Ouarda El Morabet in Oost

In Nieuw-West voert ‛Abi Patat‛ een goed gesprek, in Oost gaat Ouarda de dialoog aan, in Zuidoost zorgt Anita voor mantelzorgers en in Noord is ‛Meneer Paul‛ nog steeds actief. Zij zorgen voor verbinding. Deel 2: Ouarda El Morabet in Oost.

0
1194
© Willeke Duijvekam

Bij Ouarda El Morabet draait alles om het verbinden van mensen. Ze is vrijwilliger en richtte acht jaar geleden de stichting Life&Style op en organiseert in de Indische Buurt allerlei activiteiten voor buurtbewoners. “Ik begon in buurtcentrum de Mee-vaart met het geven van workshops over gezond koken en voedingsadvies, dat werd een groot succes.

Op dinsdag- en donderdagavond hebben we praatgroepen met vooral vrouwen over thema’s als relaties, kinderen, boodschappen en corona.”

El Morabet en haar vrijwilligers delen sinds het begin van de coronacrisis twee keer per week op donderdag en zaterdag gratis maaltijden uit. “Steeds meer buurtbewo-ners hebben het sinds de crisis moeilijk. Ze komen niet rond en hebben niet te eten. De groep ongedocumenteerden die ons weet te vinden, wordt steeds groter. Waar nodig geven we ook gratis kleding. We maken een praatje. Hoe komt het dat je honger hebt? We luisteren naar hun problemen en verwijzen zonodig door naar de juiste instanties. We zijn er voor mensen die buiten de boot vallen. Voor de voedselpakketten krijgen we donaties van kleine ondernemers en het Rode Kruis.”

De krachtmoeders is ook een initiatief van El Morabet. “We hebben ongeveer dertig krachtmoeders die in een geel hesje drie keer in de week de straat op gaan om een praatje met voorbijgangers te maken. Op die manier ontdekken ze of iemand misschien hulp nodig heeft. Heb je schulden en zoek je een maatje om je financiën te regelen? Zoek je een psycholoog? De krachtmoeders flyeren ook, bijvoorbeeld met een GGD-flyer met informatie over corona.”

Het jongste initiatief van El Morabet is de weggeefwinkel met veel kleding. “De weggeefwinkel is voor mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. We willen met de weggeefwinkel ook duurzaam bezig zijn.”

El Morabet helpt graag mensen. “Het is toch mooi dat je iemand die zich depressief voelt kunt helpen door leuke dingen te doen. We hebben de dialoogtafel waar we bijvoorbeeld praten over positief opvoeden. Ik ben een voorstander van dialoog: we moeten zonder vooroordeel naar elkaar luisteren.

Als je goed luistert kun je mensen beter begrijpen. Bij een dialooggesprek is het de bedoeling dat je iemand laat uitspreken en geen kritiek levert, want alleen dan leer je elkaar beter kennen.”

Life&Style werkt vanuit het kantoor van Civic/Vonk op het Ambonplein 63. lifeandstyleamsterdamoost@gmail.com

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in