Tekst  Trudy Adminraal | Beeld Fred van der Zee

De corona-lockdown deed het verenigingsleven op slot. Ook het Amsterdamse jeugdorkest Jong Excelsior staakte pats boem alle activiteiten. Trompettiste Lisa Solavera (26) miste de repetities op de vrijdagavond enorm. “Samen muziek maken is echt genieten. Als ik trompet speel, vergeet ik alles. Je komt helemaal los uit de sleur van studie of werk. En na de repetitie gaan we altijd met een groepje nog wat drinken, een gezellig begin van het weekeinde.” Ze kwam bij het orkest toen ze nog een klein meisje was. “Ik had al een aantal jaren blokfluitles gehad toen ik een huurinstrument mocht kiezen. Alleen bij de trompet kreeg ik er geluid uit. Dat werd ’m dus.” Het is vooral het samen spelen waarvan ze blij wordt. “In een orkest leer je goed luisteren naar de anderen. Thuis oefenen vind ik eerlijk gezegd niet zo aantrekkelijk. Mijn moeder moest me vroeger wel aansporen.” Tot grote ergernis van haar broer. “Hij werd er gék van”, zegt Lisa lachend.

Ze werkt inmiddels in de verstandelijk gehandicaptenzorg. “Ik sta op een woongroep in Geuzenveld. Ja, de bewoners weten dat ik trompet speel. We zijn een keer op 5 december met onze Pietenband komen spelen. Ik zat onder de roetvegen maar ze zagen gelijk dat ik het was.”

De orkestrepetities zijn nu weer voorzichtig begonnen. Lisa: “We repeteren in de P.J. Troelstraschool, vlak bij mijn werk, daar is voldoende ruimte om op afstand van elkaar te zitten.”

Heeft ze tijdens de lockdown helemaal niet gespeeld? Lisa: “Jawel, we hebben met het orkest een quarantainefilmpje opgenomen, het staat op de site, iedereen speelde thuis zijn partij. En op 4 mei ben ik op het dak van de schuur geklommen en heb ik de taptoe gespeeld. Dat is het trompetsignaal dat een paar minuten voor 20.00 uur klinkt. Alle buren hingen uit het raam.”

jongexcelsior.nl

Wil jij ook in Mijn Hobby? Stuur een mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in