‘Rijken hamsteren ten koste van de armen’

Voedselbanken krijgen minder restvoedsel van supermarkten als gevolg van het hamsteren. Zo trekken de allerarmsten ook nu weer, tijdens de coronacrisis, aan het kortste eind.

0
99

De corona-pandemie leidt er volgens NRC-Handelsblad toe dat het voor de 150.000 armste Nederlanders moeilijker is om aan eten te komen. Reden: supermarkten worden geplunderd door wie geld zat heeft. Welgesteld Nederland hamstert ten koste van wie het niet zo breed heeft.

Nogal een beschuldiging, die mensen tegen elkaar op lijkt te zetten, al is dat laatste natuurlijk niemands bedoeling. Maar het zit zo, volgens de doorgaans betrouwbare NRC: Voedselbanken krijgen minder restpartijen van de supermarkten. Dat komt door het hamsteren. Er blijft simpelweg minder liggen, en dus blijft er minder over voor de voedselbanken. De krant citeert onder meer de baas van een Rotterdamse voedselbank. Volgens NRC hebben (vrijdag 20 maart) al 13 van circa 180 voedselbanken in Nederland hun deuren tijdelijk moeten sluiten vanwege een tekort aan voedsel.

Een klant van de voedselbank, gescheiden moeder met drie kinderen, vertelde NRC dat ze al meerdere keren voor lege schappen stond: geen brood, geen ingeblikte tomaten, geen rijst. ‘Terwijl ze die drie voedingsmiddelen heel veel gebruikt’, aldus de krant. De vrouw citerend: ‘Rijke mensen hebben alles al gekocht.’ Met de oproep: ‘Hopelijk worden mensen zich ervan bewust dat hun daden altijd gevolgen hebben voor anderen.’ Ze vraagt zich af of ze straks wel genoeg eten voor haar kinderen heeft.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here