Peter van Straaten

MUG Magazine looft Peter’s Zeurkalender 2019 uit voor opmerkingen over ons blad en/of vernieuwde website.

0
1119

Peter van Straaten overleed op 8 december 2016, vandaag twee jaar geleden. Enkele maanden daarvoor leverde hij zijn laatste tekening in voor MUG Magazine. Als eerbetoon zet MUG de cartoons die Peter voor ons tekende online.

Peter van Straaten (Arnhem 1935 – Amsterdam 2016) was schrijver en tekenaar. Zijn werk is zeer veelomvattend, van politieke tekeningen, cartoons en strips, tot erotische tekeningen. Peter won vier keer de Inktspotprijs voor de beste politieke prent van het jaar, de laatste keer in 2016.

Peter van Straaten (mei 2015) ©SandraHoogeboom
Peter van Straaten (mei 2015) ©SandraHoogeboom

Café De Zwart

Hoe het begon: Peter en zijn echtgenote Els kwamen ‘weleens’ in café De Zwart aan het Spui. Toen ik Peter daar vroeg of hij misschien ook voor MUG zou willen tekenen, reageerde hij met een vanzelfsprekend: ‘Natuurlijk, waarom niet. Sympathiek blad.’ Dat MUG hem geen volwaardig honorarium kon bieden, boeide niet. Het bleef even stil, vooral van mijn kant. Druk en zo. Totdat fotograaf John Melskens, die Peter nog uit zijn Parool-periode kende, aanbood hem te bellen. Peter bleek zijn toezegging in de kroeg niet te zijn vergeten, in januari 2010 mocht MUG Magazine zijn eerste ‘Peter’ publiceren: ‘Merkt u nou iets van de crisis?’

Joop Lahaise, hoofdredacteur MUG Magazine

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here