Minder aanvragen Tozo-regeling door dubbeltelling

AMSTERDAM Het aantal zzp'ers dat in Amsterdam een beroep heeft gedaan op de Tozo-overbruggingsregeling blijkt lager te zijn dan eerder naar buiten is gebracht.

0
979

Het aantal Amsterdamse zzp’ers dat gebruik maakt van de ‘Tozo-regeling’ blijkt een stuk lager dan eerder gemeld als gevolg van een flink aantal dubbeltellingen. Geen 45.000 aanvragen maar ‘slechts’ 38.677.

Vanaf 1 maart kunnen zzp’ers die door de crisis in financiële problemen komen, een beroep doen op de zogenoemde ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers’, oftewel Tozo. De regeling loopt tot 1 juni. Eerder liet de gemeente weten dat er ongeveer 45.000 aanvragen waren binnengekomen voor de Tozo-regeling, goed voor maximaal €1.500 per maand. Maar nu blijkt dat het aantal aanvragen fors lager is door een groot aantal dubbeltellingen, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Het aanvraagproces verloopt sinds deze week anders, waardoor geen dubbeltellingen meer worden geregistreerd. We registreren alleen nog het aantal volledig ingevulde aanvraagformulieren. Dat aantal is nu 38.677 en neemt niet hard meer toe. Ruim 30.000 mensen hebben ondertussen een voorschot ontvangen.”

Bijstand bijna 40.000

Niet alleen bij de Tozo-regeling stijgt het aantal aanvragen, ook voor de ‘gewone’ bijstand is een forse stijging waar te nemen. In de weken 16, 17 en 18 werden wekelijks ongeveer 600 aanvragen ingediend, tegen ongeveer 250 aanvragen per week begin dit jaar. In de afgelopen -korte- werkweek werden 247 nieuwe bijstandsuitkeringen toegekend. Ondanks de beperkingen als gevolg van de Coronacrisis stroomden er 36 mensen uit de Bijstand naar werk. Het aantal mensen in de bijstand is inmiddels 39.691. Begin dit jaar waren dat er nog 38.627.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in