Achterin mijn auto ligt een geel hesje. Nog in de verpakking. Ik heb hem ook eind vorig jaar niet hoeven aantrekken. Geen lekke band, geen autopech en ook geen andere reden om voor gevaar te waarschuwen. Volgens veel Fransen loopt hun bestaan wel degelijk gevaar. Een arrogante president Macron denkt als een zonnekoning te kunnen regeren en zijn mede-rijken douceurtjes te kunnen geven, zoals het afschaffen van de vermogensbelasting, terwijl hij arme werkloze én werkende Fransen in de kou laat staan. Wat heet, hij steekt zijn middelvinger op naar de ‘deplorables’, om maar eens een Frans woord te gebruiken dat in het Engels dezelfde betekenis heeft: ‘betreurenswaardigen’… en in de belevingswereld van Hillary Clinton en Emmanuel Macron zijn dat de gewone burgers, vaak niet al te hoog opgeleid, die er niet in slagen te profiteren van globalisering en neoliberalisme, die bang zijn voor immigratie en noodzakelijke milieumaatregelen, en die de politiek en de media meer en meer wantrouwen.

Behalve voor een uit de werkelijkheid losgezongen elite is het niet moeilijk te begrijpen wat deze ‘gewone’ Fransen, Amerikanen, Engelsen en ook Nederlanders zo bang, wanhopig en woedend maakt. Politici die daar hun kop voor in het zand steken – en over ‘tere vaasjes’ beginnen te mekkeren, zoals onze eigen zonnekoning Mark Rutte – zijn pas echt betreurenswaardig.

Toch laat ik mijn gele hesje nog even in de kofferbak, want ondanks alle begrip kan ik mij onmogelijk aansluiten bij een meute die vervolgens achter rattenvangers aansjokt van het type Trump, Le Pen, Erdogan, Baudet et al. Eerlijk gezegd, vond ik de aanblik van die paar ‘gele hesjes’ begin december in Den Haag ook behoorlijk betreurenswaardig. Op sommige hesjes stond ‘NOS is fake news’. Ja hoor, we zijn weer thuis. Fascisme begint altijd met haat jegens de media, haat jegens intellectuelen en met het zoeken van zondebokken, doorgaans minderheden. Mijn wens voor 2019: veel ‘rooie’ hesjes in (geweldloze) opstand tegen doorgeschoten kapitalisme én heroplevend fascisme.

Joop Lahaise, hoofdredacteur MUG Magazine

Bij de nieuwsfoto in het januari-nummer van MUG Magazine: In Frankrijk kreeg de gele hesjes-opstand eind 2018 een even grimmig karakter als de studentenrevolte van mei ‘68, met als verder enige overeenkomst dat de woede zich ook nu tegen de arrogantie van de macht richtte. Deels althans… want het was een bonte verzameling van gewone Fransen, rechtse én linkse extremisten die zich roerde, met een allegaartje aan eisen. In Nederland probeerde een handjevol demonstranten ook tot revolutie aan te zetten, zoals op de Dam | ©Erik Veld
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here