Bezoekers komen naar het Formulierencafé met allerlei vragen, maar vaak komen vragen bij veel bezoekers terug. Zo zijn er ieder inloopspreekuur vragen over de zoektocht naar een (geschikte) sociale huurwoning.

Meneer K komt wekelijks langs om woningen te bekijken op Woningnet. Hij wil een woning met drie slaapkamers in Amsterdam-Noord of Oost. Hoewel hij meer dan tien jaar staat ingeschreven, staat hij nooit hoger dan 40ste op de ranglijst. Toch komt hij steeds terug om het aanbod te bekijken. En hij is niet de enige, veel mensen in Amsterdam zoeken een geschikte sociale huurwoning. Zoveel dat er dus lange wachttijden zijn.

Bij het Formulierencafé proberen wij met bezoekers te zoeken naar een oplossing. Soms is woningruil een goede oplossing. U ruilt dan uw woning met een bewoner van een andere sociale huurwoning. Een alleenstaande oude mevrouw kan haar vierkamerappartement ruilen met een gezin in een tweekamerappartement. U kunt hiervoor de app Huisjehuisje gebruiken. Zo kunt u een geschikte woning vinden om mee te ruilen. Meer informatie staat op www.huisjehuisje.nl. Maar u kunt daarvoor ook langskomen bij het Formulierencafé of een ander spreekuur in uw buurt.

Er zijn ook andere oplossingen voor het vinden van een geschiktere woning. Het kan helpen uw horizon iets te verbreden. Zo is het lastig in Amsterdam-Noord eengezinswoning te vinden, maar wanneer u uitwijkt naar de regio wordt het makkelijker. Kijk eens naar de woningen in Krommenie of Aalsmeer.

Soms is het mogelijk urgentie aan te vragen. U krijgt dan voorrang op andere woningzoekenden bij woningtoewijzing. U kunt urgentie krijgen wanneer u ernstige medische problemen heeft of na een scheiding met uw kinderen op straat komt te staan. Urgentie krijgen is echter lastig, er gelden strenge voorwaarden. Kom langs bij een spreekuur wanneer u daar vragen over heeft.

Het vinden van een goede en betaalbare huurwoning in Amsterdam is dus lastig. Schrijf daarom uw kind in bij Woningnet zodra hij of zij 18 jaar is. Zo maken zij meer kans op een woning.

Eva van der Meulen
Studentcoördinator Formulierencafé
Academie van de stad
Formulierencafé

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here